Καθώς η Καθολική Εκκλησία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εκλογή του νέου Πάπα, το Βατικανό ενισχύει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει τη διαδικασία -το Κονκλάβιο– με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και αυστηρών μέτρων προστασίας.
Το 2005, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κονκλάβιου, απαγορεύτηκαν τα κινητά τηλέφωνα, σημειώνει το Wired. Σήμερα, μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, οι αρχές του Βατικανού έχουν δύο κύριες προτεραιότητες: να προστατεύσουν την ακεραιότητα των συμμετεχόντων Καρδιναλίων και να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη μυστικότητα, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Έτσι, η μικρότερη χώρα του κόσμου γίνεται ένα πραγματικό ψηφιακό οχυρό, σχολιάζει το Cyber News, καθώς το Κονκλάβιο συγκεντρώνει τους Καρδινάλιους σε κατάσταση απομόνωσης, για να εκλέξουν τον επόμενο Ποντίφικα.
Στρατηγική απομόνωσης
Η προστασία των συμμετεχόντων Καρδιναλών στο Κονκλάβιο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Βατικανό.
Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, οι Καρδινάλιοι απομονώνονται εντελώς από οποιαδήποτε εξωτερική επικοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αλλά και στους χώρους όπου θα διαμένουν, οι Καρδινάλιοι δεν επιτρέπεται να κοιτάζουν έξω.
Δεν επιτρέπεται επίσης η χρήση τηλεφώνων, υπολογιστών, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων ή πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Οποιαδήποτε γραπτή ή προφορική αλληλογραφία με τον έξω κόσμο είναι αυστηρά απαγορευμένη, με σοβαρές ποινές για παραβάτες, περιλαμβανομένου του αφορισμού.
Προστασία με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Στο Βατικανό, η προστασία του Κονκλάβιου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.
Η Καρδινάλιοι θα στεγαστούν στο Domus Sanctae Marthae (Casa Santa Marta), ενώ τα σημεία που θα λάβει χώρα το Κονκλάβιο, στην Καπέλα Σιστίνα, είναι εξοπλισμένα με συσκευές παρεμβολής σημάτων για την πλήρη αποκοπή των επικοινωνιών – όπως και οι χώροι όπου θα διαμένουν οι Καρδινάλιοι.

Τα συστήματα παρεμβολής εμποδίζουν τη λειτουργία των δικτύων Wi-Fi, Bluetooth και κινητών τηλεφώνων, καθιστώντας αδύνατη τη μετάδοση ή λήψη πληροφοριών, ακόμα και αν οι συσκευές εισαχθούν παράνομα.
Εξετάζεται κάθε συσκευή
Το προσωπικό του Βατικανού διεξάγει ενδελεχείς ελέγχους στα κτίρια για να εντοπίσει τυχόν μη εξουσιοδοτημένες συσκευές, όπως μικρόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές ή κάμερες.
Η διαρροή οποιασδήποτε πληροφορίας είναι αδύνατη, καθώς οι συμμετέχοντες ελέγχονται με σχολαστικότητα πριν εισέλθουν στο χώρο του Κονκλάβιου.

Οι προκλήσεις
Η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί επίσης πρόκληση για την προστασία των Καρδιναλίων και του Κονκλαβίου, καθώς τα δορυφορικά συστήματα είναι ικανά να τραβούν φωτογραφίες των προσώπων από το διάστημα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ερμηνεύει κινήσεις των χειλιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Wired, προς το παρόν δεν υπάρχει τεχνολογία που να «βλέπει» μέσα από τοίχους σε υψηλή ανάλυση.
Οπότε το πιο απλό μέτρο ασφαλείας είναι και αυτό που προσφέρει την υψηλότερη προστασία: κλειστά παράθυρα και κλειστές πόρτες.

Παρ’ όλα αυτά, το Βατικανό τοποθετεί αδιάφανες ταινίες στα παράθυρα των περιοχών του Κονκλάβιου, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κατασκοπεία μέσω δορυφόρων ή drones.
Σε κατάσταση επιφυλακής
Ο χώρος του Βατικανού, που καλύπτει μόλις 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πλήρως καλυμμένος από ένα δίκτυο ασφάλειας που περιλαμβάνει 650 κάμερες παρακολούθησης και την παρουσία δύο εξαιρετικά εκπαιδευμένων σωμάτων ασφαλείας: της Χωροφυλακής του Βατικανού και της Ελβετικής Φρουράς.
Αυτές οι δυνάμεις έχουν το ρόλο να προστατεύουν όχι μόνο τη φυσική ασφάλεια των Καρδινάλιων, αλλά και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η εκλογή του νέου Πάπα
Η διαδικασία του Κονκλάβιου αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Μαΐου.
Οι αρχές του Βατικανού και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται αδιάκοπα για να εξασφαλίσουν ότι το Κονκλάβιο θα διεξαχθεί με πλήρη μυστικότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα αποτραπεί η εξωτερική επιρροή στην εκλογική διαδικασία.

Η αναμονή για τον λευκό καπνό
Η επιλογή του νέου Πάπα θα πραγματοποιηθεί σε ένα κλίμα απόλυτης μυστικότητας.
Αν και η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, με το Βατικανό να μετατρέπεται σε ένα «ψηφιακό οχυρό» για τη διεξαγωγή του Κονκλαβίου, η διαδικασία της ψηφοφορίας παραμένει πιστή στις παραδόσεις, καθώς οι ψήφοι καταγράφονται χειρόγραφα σε χαρτί, εξαλείφοντας έτσι τους κινδύνους ηλεκτρονικής παραποίησης ή ηλεκτρονικής απάτης.