Απόλυτα εναρμονισμένος και ταυτισμένος με το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού για μια ακόμα φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα συγκάλεσε το ξεχασμένο κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στην ημερήσια διάταξη βέβαια μοναδικό θέμα οι δασμοί Τραμπ και οι τρόποι με τους οποίους θα απαντήσει η ελληνική οικονομία. Εδώ βέβαια δεν υπάρχει καμία αυτονομία, καθώς η όποια αντίδραση θα έρθει συστημένη από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Σε αυτό το διευθυντήριο άλλωστε είναι απόλυτα πιστός και υπάκουος ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και χρόνια. Μια ενδεχόμενη αποτυχία όμως στην απάντηση των Βρυξελλών, ως αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ, θα συμπαρασύρει και την πάντοτε εύθραυστη ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερα προβλήματα.
Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να αφορά ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση , καθώς έχει αποδεχτεί το ρόλο του κομπάρσου και διατυμπανίζει με ΄κάθε ευκαιρία ουσιαστικά οτι είναι σχεδόν ύβρις να αντιταχθεί κάποιος, ακόμα και στο πλαίσιο της υποστήριξης του εθνικού συμφέροντος της ελληνικής οικονομίας , στα κελεύσματα των Βρυξελλών. Είναι τα ίδια κελεύσματα βέβαια που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία , όταν όλοι απολαύσαμε την ευεργεσία της κοινοτικής αλληλεγγύης στο δράμα του ελληνικού λαού. Αλλά ποιος τα θυμάται αυτά σήμερα; Σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης όχι. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν θα είμαστε και πάλι ακόμα και μπροστά στον οικονομικό πόλεμο που κηρύχθηκε. Εμείς θα στηρίουμε όπως κια να έχει το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο που οι ΗΠΑ φαίνεται ξεκάθαρα πλέον να απορρίπτουν και να ανατρέπουν και σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο μετά το ξήλωμα των αρχών της woke ατζέντας.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προκλήσεις που έρχονται. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης απέναντι στους δασμούς Τραμπ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχει ξεχωριστή αξία σε αυτή τη συγκυρία. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για την αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης. Είναι μια εποχή με ρίσκα για κάθε κράτος. Ας μην κρυβόμαστε. Η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μια ενιαία αντίδραση. Σωστό ήταν ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Μετά την επιλογή των ΗΠΑ να ανατρέψουν μέσω της επιβολής δασμών όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνεχώς βελτιώνονται. Ασφαλώς δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε, έχουν όμως δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Γι’ αυτό έχει αξία αυτό το όργανο να αποκτήσει και πάλι ζωή υπό την ευθύνη του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη ιδίως αυτή την εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του,.
«Στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών»
«Κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και οι φέτα «που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών. Δίνουμε έμφαση στην ενιαία αγορά. Οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουμε με εμπορικές δυνάμεις όπως η Ινδία, καθίστανται πιο σημαντικές σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κυνηγήσει ακόμα πιο συστηματικά την είσοδο ελληνικών προιόντων σε άλλες αγορές», ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει «στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες».
Χατζηδάκης: Πρέπει να χτίσουμε μία ακόμα πιο ανθεκτική οικονομία
«Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και συνέχισε:
«Στο δημοσιονομικό τομέα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και το σημειώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και το ίδιο είναι ξεκάθαρο και στον αναπτυξιακό τομέα.
Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο. Πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε δύο τομείς, στις επενδύσεις από τη μία πλευρά και στις εξαγωγές από την άλλη. Η προσπάθεια αυτή δεν ανήκει σε μεμονωμένα υπουργεία αλλά είναι μία προσπάθεια συλλογική.
Αυτός είναι ο λόγος της επανεργοποίησης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής που θα συνεδριάζει ανά τακτά διαστήματα για να έχουμε καλύτερο συντονισμό μεταξύ μας και μεγαλύτερη πρόοδο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να χτίσουμε μία ακόμα πιο ανθεκτική οικονομία και αυτό είναι δουλειά όλων μας.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.