Σε μια κίνηση που εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, οι αρχές της χώρας επέβαλαν δεκαήμερη αναστολή μετάδοσης στον τηλεοπτικό σταθμό Sözcü TV, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την αντιπολίτευση. Η απόφαση βασίστηκε στην κατηγορία της «υποκίνησης δημόσιου μίσους και εχθρότητας» και ελήφθη εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται εδώ και ημέρες μετά την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες διώξεις, με σχεδόν 1.900 πολίτες να έχουν συλληφθεί λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις υπέρ του Ιμάμογλου. Η καταστολή δεν περιορίζεται μόνο στους διαδηλωτές, αλλά επεκτείνεται και σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RTÜK), το οποίο έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι αν το Sözcü TV επαναλάβει παραβιάσεις, θα του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, πρόστιμα και αναστολές επιβλήθηκαν και σε άλλους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του Halk TV, του οποίου πέντε δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της «απόπειρας επιρροής της δικαιοσύνης».
Συνολικά, 11 δημοσιογράφοι, μεταξύ αυτών και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, συνελήφθησαν από την έναρξη των διαδηλώσεων. Αν και έξι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, δύο παραμένουν υπό κράτηση στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την τουρκική ένωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (MLSA).
Το BBC κατήγγειλε ότι ο ανταποκριτής του, Μαρκ Λάουεν, απελάθηκε από την Τουρκία, καθώς οι αρχές τον χαρακτήρισαν «απειλή για τη δημόσια τάξη». Παρόμοιες περιπτώσεις δημοσιογράφων που συνελήφθησαν ή παρεμποδίστηκαν στην άσκηση του επαγγέλματός τους έχουν αναφερθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπου οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. «Είναι ζωτικής σημασίας οι δημοσιογράφοι να μπορούν να επιτελούν το έργο τους χωρίς τον φόβο της βίας ή του εκφοβισμού», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι «η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», προσθέτοντας όμως ότι η Άγκυρα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για τη «συστηματική φύση» των περιορισμών στις ελευθερίες, που, όπως υπογράμμισε, συνιστούν επιθετική ενέργεια.
Η τελευταία καταστολή των μέσων ενημέρωσης και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών υπογραμμίζει τη σταδιακή διολίσθηση της Τουρκίας προς έναν αυταρχικότερο έλεγχο της πληροφορίας και της πολιτικής διαφωνίας. Καθώς η διεθνής πίεση αυξάνεται, η στάση της Άγκυρας απέναντι στη Δύση αναμένεται να καθορίσει τη μελλοντική πορεία των σχέσεών της με την Ευρώπη, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιφερειακή σταθερότητα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ