Του Κώστα Παππά
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου πέρα από την προφανή απώλεια για την καθολική Εκκλησία , αποτελεί και μια σημαντική απώλεια στη χορεία εκείνων που επιθυμούν τις καλές σχέσεις ανάμεσα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς . Είναι αλήθεια οτι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εξαιρετικές σχέσεις και με τον Φραγκίσκο , αλλά και με τον προκάτοχό του. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός οτι είχε προσκαλέσει τον Φραγκίσκο στους εορτασμούς για τα 1700 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Α Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, όταν βέβαια εκείνα τα χρόνια ο Δυτικός και ο Ανατολικός χριστιανισμός είχαν κοινές αναφορές, πολλούς αιώνες πριν από το Σχίσμα.
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχηθεί ο νέος Πάπας να ακολουθήσει τα χνάρια του Φραγκίσκου στην προσπάθεια των Εκκλησιών να πορευτούν ακόμα πιο κοντά στο μέλλον με τελικό στόχο όπως σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, “την εν τω κοινώ ποτηρίω συνάντησίν των”. Πόσο δύσκολο είναι αυτό θα το κρίνουν οι ιστορικές συνθήκες και βέβαια τα πρόσωπα που θα κληθούν να ηγηθούν τα επόμενα χρόνια της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και θα συναντήσει οπωσδήποτε αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, καθώς κυρίως τα ιστορικά αγκάθια που έχουν διεισδύσει στις σχέσεις των Εκκλησιών από αιώνων δύσκολα μπορούν να ξεριζωθούν, αν δεν υπάρχει από όλες τις πλευρές ειλικρινές ενδιαφέρον και προφανέστατα αμοιβαία διάθεση να κατανοηθεί η δογματική αλήθεια και η ιστορία μέσα από μια κοινή οπτική.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του για την εκδημία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι «άφησε ένα παράδειγμα γνησίας ταπεινώσεως και αδελφικής αγάπης».
«Μέσα στην ατμόσφαιρα της απόλυτης πασχαλινής χαράς, σήμερα το πρωί, Δευτέρα της Διακαινησίμου εβδομάδος, ήρθε το άγγελμα της κοιμήσεως του Πάπα Φραγκίσκου. Ενός πολυτίμου εν Χριστώ αδελφού, με τον οποίο από την πρώτη στιγμή της αναρρήσεώς του εις τον παπικόν θρόνον είχαμε μία αδελφική και φιλική συνεργασία για το καλό των Εκκλησιών μας και την περαιτέρω προσέγγιση των Εκκλησιών μας και το καλό της ανθρωπότητας», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Όλα αυτά τα δώδεκα χρόνια της παποσύνης του στάθηκε πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου», επισημαίνει. «Γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας, γνήσιος φίλος των ελαχίστων αδελφών του Κυρίου για τους οποίους πολλές φορές μίλησε, ενήργησε, ένιψε τους πόδας των, άφησε ένα παράδειγμα γνησίας ταπεινώσεως και αδελφικής αγάπης. Θα τον ενθυμούμεθα πάντοτε», τονίζει.
Αναφερόμενος στην πρόταση που είχε κάνει το 2014 στον εκλιπόντα Ποντίφικα για κοινό εορτασμό των 1700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «όντως επιθυμούσε πολύ να έρθει εντός του τρέχοντος έτους για να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική επέτειο και αυτό το δήλωσε πολλές φορές στα μέσα ενημερώσεως και στους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι κατά καιρούς τον επισκέφθηκαν στη Ρώμη».
«Δεν ήταν τυχερό, όπως λέμε, να έρθει ο ίδιος. Αν θα είμαι καλά, κάτι θα κάνει βεβαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν θα αφήσει να περάσει απαρατήρητη αυτή η επέτειος. Ως προς την πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας, θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο, τις τοποθετήσεις και τις διαθέσεις του Πάπα που θα εκλεγεί», αναφέρει.
«Σήμερα, που συναντώμεθα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με όλους του αρχιερείς του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου τον εν Χριστώ Αναστάντι αδελφικό ασπασμό, μιμνησκόμεθα της προσφιλούς προσωπικότητος του μόλις κοιμηθέντος αδελφού Πάπα Φραγκίσκου και δεόμεθα όλοι μαζί εν ενί στόματι και μία καρδία για την ανάπαυση της ψυχής του εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων», προσθέτει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Προσευχόμεθα να τον ανταμείψει ο Κύριος της ζωής και του θανάτου για τους πολλούς κόπους του για την Εκκλησία και τον Άνθρωπο και να αναδείξει επί του Θρόνου του Αγίου Πέτρου έναν άξιο διάδοχό του, ο οποίος θα ενστερνιστεί τα οράματα του Πάπα Φραγκίσκου και θα συνεχίσει το πολύτιμο έργο του για όλη την Ανθρωπότητα, ιδιαιτέρως για τη Χριστιανοσύνη και ακόμη ειδικότερα για την προσέγγιση των αδελφών εκκλησιών μας, με απώτερο στόχο την πλήρη εν τω κοινώ ποτηρίω συνάντησίν των», καταλήγει.