Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Τέμπη: Καραμανλής και Σπίρτζης στο μικροσκόπιο – Φάκελος «φωτιά» στη Βουλή

Στις 10:00 το πρωί θα αναγνωστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ογκώδης δικογραφία που αφορά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και εμπλέκει, μεταξύ άλλων, τους πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες του epikaira.gr, η δικογραφία – η οποία παραδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή – περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες, γεγονός που δημιουργεί επιχειρησιακές προκλήσεις για την πρόσβαση και τη μελέτη του υλικού από τους βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε πως εξετάζεται τρόπος ώστε όλα τα κόμματα να έχουν ταυτόχρονη και ισότιμη πρόσβαση στη δικογραφία. Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η τοποθέτηση ειδικών υπολογιστών στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», ώστε οι βουλευτές να μπορούν να μελετήσουν το υλικό επί τόπου.

Σκιές κακουργηματικής ευθύνης και ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς – σύμφωνα με ανώτατες πηγές – η δικογραφία φαίνεται να εμπεριέχει σοβαρές ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις, όπως η διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών. Η κατηγορία αυτή προκύπτει από τις απολογίες δύο προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών και από σειρά εγγράφων που κατατέθηκαν στον ανακριτή.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε σαφή γνώση για τα προβλήματα στον σιδηροδρομικό τομέα και για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούσαν την ασφάλεια των επιβατών.

Το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του Κώστα Τσουκαλά, έχει ήδη προαναγγείλει πρωτοβουλία για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού πρώτα αξιολογήσει πλήρως το περιεχόμενο της δικογραφίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση – μέχρι στιγμής – δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια που ξεπερνά τα όρια της πλημμεληματικής απόδοσης ευθύνης.

Η «γραμμή» Μαρινάκη και το μοντέλο Τριαντόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επιχείρησε να δώσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται το Μαξίμου. Σε δηλώσεις του επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν θα παρεμποδίσει τη Δικαιοσύνη», κάνοντας μάλιστα αναφορά στο λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου», δηλαδή την παραπομπή στο φυσικό δικαστή: «Θεωρούμε ότι αυτή η τακτική αποτελεί οδηγό για ανάλογες περιπτώσεις. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του αθώο, μπορεί να κριθεί από ανεξάρτητη δικαστική αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπεται για Προανακριτική – Οι συνταγματικές και κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις

Για να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή απαιτείται ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Όπως ορίζει και το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δίωξης πρέπει να κατατεθεί γραπτώς και να φέρει τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών. Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η πρόταση θεωρείται απαράδεκτη.

Η πρόταση πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη, περιγράφοντας με ακρίβεια τις πράξεις ή παραλείψεις των εμπλεκομένων και τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Η συζήτηση της πρότασης πρέπει να προγραμματιστεί εντός 15 ημερών, με δυνατότητα ανάθεσης προκαταρκτικής αξιολόγησης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Σε επόμενο στάδιο, η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συσταθεί η Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι για τη «Σύμβαση 717» έχει ήδη υπάρξει σχετικό πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και υποστήριξη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει ξεχωριστό αίτημα για Προανακριτική σε βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.