Κατά 20% αναμένεται να ξεπεράσει η τιμή των αμνοεριφίων φέτος το Πάσχα την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με κοινή διαπίστωση κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Οι ίδιοι μίλησαν για ελλείψεις έως και 250.000 αμνοεριφίων στην πασχαλινή αγορά, υποστήριξαν ότι η ένταξη του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα» δημιουργεί σειρά προβλημάτων και εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι, ιδίως φέτος, οι ελληνοποιήσεις θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισαν επιτακτική την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και να μπει στο στόχαστρο η τεράστια, όπως επισημάνθηκε, διακύμανση τιμών, που παρατηρείται στα διάφορα σημεία πώλησης του οβελία και των άλλων πασχαλινών ειδών και εδεσμάτων.
Οι κτηνοτρόφοι διεμήνυσαν ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση φέτος να πουλήσουν αμνοερίφια κάτω των εννέα ευρώ/κιλό και οι κρεοπώλες έστειλαν το μήνυμα πως έλαβαν κοινή απόφαση ότι θα δέχονται παραγγελίες το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (15/4), αναλαμβάνοντας και τη δέσμευση απέναντι στους καταναλωτές ότι η τιμή που θα αγοράσουν φέτος τον παραδοσιακό οβελία δεν θα περιλαμβάνει δικό τους κέρδος.
«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως η ποιότητα σχετίζεται και με την τιμή» τόνισε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Κυριάκος Μερελής και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά ενόψει της περιόδου του Πάσχα, ενώ γνωστοποίησε ότι το ΕΕΘ ξεκίνησε ήδη να «τρέχει» διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη της αγοράς και των ελληνικών προϊόντων.
Στα 17 ευρώ/κιλό η τιμή του οβελία σήμερα
«Η τιμή που θα αγοράσει ο καταναλωτής δεν θα έχει μέσα κέρδος του κρεοπώλη», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, αντιπρόεδρος του ΕΕΘ.
«Αν αγοράσουμε το αμνοερίφιο 11 ευρώ/κιλό, θα το διαθέσουμε για αγορά από τον καταναλωτή στην τιμή των 17 ευρώ/κιλό» σημείωσε και υποστήριξε πως «όποιος πουλά σήμερα αμνοερίφια κάτω των 17 ευρώ/κιλό, δεν βγάζει τα έξοδά του».
Είπε ακόμη ότι σήμερα η κίνηση στην πασχαλινή αγορά είναι εξαιρετικά υποτονική, με τις παραγγελίες να καταγράφονται μειωμένες σε ποσοστό ίσως και άνω του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αν δεν «ζωηρέψει η κίνηση» μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, τότε δεν αποκλείεται να μείνουν μέχρι και αρνιά άσφαχτα, πρόσθεσε.
Για την κοινή απόφαση των 15.000 κρεοπωλών της χώρας να δέχονται παραγγελίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη το αργότερο, σχολίασε πως από Μεγάλη Τετάρτη, ο οβελίας δεν θα κοστίζει απλώς πιο ακριβά, αλλά η τιμή του «θα εκτοξευτεί».
Δεν πουλάνε κάτω των 9 ευρώ/κιλό οι κτηνοτρόφοι
«Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περίπου 700.000 αμνοερίφια για το Πάσχα και φέτος η διαθεσιμότητα μετά βίας θα φτάνει τα 450.000, επομένως εκτιμάμε ότι θα υπάρξει ένα έλλειμμα 200.000-250.000», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.
Ανέφερε ακόμη πως οι κτηνοτρόφοι δεν γίνεται, φέτος ειδικά, να πουλήσουν κάτω των 9 ευρώ/κιλό, επισημαίνοντας πως σήμερα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 9-10 ευρώ/κιλό (και μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα). Τόνισε, επίσης, ότι ο ελληνικός οβελίας, το φετινό Πάσχα θα διατεθεί σε ποσοστό 76% από τα κρεοπωλεία και τα συνοικιακά καταστήματα.
Ο κ. Μόσχος περιέγραψε ακόμη τη δυσχερή θέση των Ελλήνων κτηνοτρόφων: «Το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα μας την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί περίπου κατά 25%, έχουμε χάσει 270.000 ζώα από ασθένειες και άλλες ζημιές λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ τη στιγμή που φεύγουν οι νέοι σε ηλικία που εισέρχονται στον κλάδο αφού δεν υπάρχει μεροκάματο, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που εξακολουθούν να δρουν σε αυτό, διαμορφώνεται σήμερα στα 58 με 59 έτη».
Για τις εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων, που έγιναν και γίνονται με δεδομένο ότι φέτος Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν χρονικά, ο κ. Μόσχος είπε ότι κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ένταξη του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα» είναι «ένα λάθος που το πληρώνουμε όλοι στην Ελλάδα» και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις ελληνοποιήσεις.
Όπως είπε, «η εισαγωγή αμνοεριφίων από την Ουγγαρία στη χώρα μας, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη τής κλείνουν την πόρτα τους, φοβάμαι ότι θα μας στοιχίσει πολύ ακριβά, γιατί αν εισέλθει στη χώρα μας και ο αφθώδης πυρετός, τότε ο κτηνοτροφικός κλάδος έσβησε».
Ο οβελίας την περίοδο των εορτών του Πάσχα θα αποτελεί «είδος πολυτελείας», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, εξηγώντας ότι χρόνο με τον χρόνο η κτηνοτροφία φθίνει στη χώρα μας και ο πρωτογενής τομέας χάνεται. Αυτό, όπως είπε, οδηγεί σε αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης ανέφερε πως το 70% με 80% της παραγωγής έχει ήδη εξαχθεί το προηγούμενο διάστημα στην ΕΕ και ότι «τα δεδομένα σήμερα δείχνουν πως φέτος οι κτηνοτρόφοι θα εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές στην εσωτερική αγορά, αλλά θα είναι κάτι το συγκυριακό και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν».
Στο +20% ο οβελίας, στο +70% τα παιχνίδια
«Το αρνί και το κατσίκι στο καλάθι του Πάσχα σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο είναι αυξημένο κατά 20% περίπου (2-3 ευρώ)», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραυτόπουλος και πρόσθεσε: «στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα αλλά ζητάμε την συγκράτηση των τιμών γιατί οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι».
Στην τοποθέτησή του είπε, επίσης, ότι η τιμή των παιχνιδιών φέτος είναι υψηλότερη έως και 70% τουλάχιστον, σχολίασε ότι «πολλές φορές ο καταναλωτής διαπιστώνει άλλες τιμές στο ταμείο από αυτές στο ράφι» και σημείωσε πως το καλάθι του Πάσχα πρέπει να αφορά 15 αλυσίδες, όχι πέντε. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε κάλεσμα στο υπουργείο Ανάπτυξης να «πράξει τα δέοντα».
«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, οι πολιτικές της στρέφουν τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ και στα καρτέλ, οι εργαζόμενοι αφήνονται στη μοίρα τους, τα λουκέτα αυξάνονται. Απευθύνω έκκληση για συγκράτηση των τιμών», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης.