Σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών , εκτός από τη διπλωματική κινητικότητα , η Ελλάδα βάζει σε πρώτο πλάνο και τα εξοπλιστικά προγράμματα .
Τις δεκαετίες του 1980 και 1990, το Πoλεμικό Ναυτικό κατάφερε να εισάγει στο οπλοστασιό του μοντέρνες μονάδες, για την εποχή τους, καθώς και την κατασκευή κάποιων απο αυτών στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές υπηρετούν ακόμα και συνεχίζουν πετυχημένα να φέρουν εις πέρας την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει. Οι καινούργιες απειλές και δόγματα σε συνάρτηση με την αυξανόμενη διάδοση μη επανδρωμένων πλατφόρμων και πυραυλικών συστημάτων έχουν φέρει τα συστήματα εκείνης της γενιάς στο όριο της επιχειρησιακής τους αποτελεσματικότητας και χρήζουν άμεσης ανάγκης αντικατάστασης. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανάγκη από μεγάλο αριθμό σύγχρονων μονάδων πρώτης γραμμής που θα μπορούν που αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας (και όχι μόνο άμυνας) στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας σε σχέση με τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036, έχει ληφθεί σοβαρά η επιτακτική ανάγκη για τον ευρύτερο και πολυσχιδή εκσυγχρονισμό του στόλου. Για το σκοπό αυτό υφίσταται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μέσων του ΠΝ (Φρεγάτες, Υποβρύχια, Ταχέα Περιπολικά), προμήθειας δύο φρεγατών «FREMM», καθώς και πρόσκτηση νέων υποβρυχίων και παράκτιων περιπολικών – μια προσέγγιση που επιτρέπει την ποιοτική αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης του στόλου στο μικρότερο δυνατόν χρονικό διάστημα.
Με το βλέμμα στις φρεγάτες Bergamini
Κύριος στόχος Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2025 – 2036 είναι η επαύξηση της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, τηρώντας τα όρια του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου και ενεργοποιώντας τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25%, με ενσωμάτωση της Καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών. Ταυτοχρόνα όμως το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανάγκη και για άμεσες λύσεις και ώς γνωστόν τα ναυπηγικά προγράμματα καινούριων μονάδων απαιτούν χρόνια. Για αυτό το λόγο η Ελλάδα εξετάζει την απόκτηση φρεγατών Bergamini όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ενημέρωση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, σχετικά με τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036. Πρόκειται για δυο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες που θα μπορέσουν σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (σε σχέση με καινούριες με μονάδες) να ενταχθουν στο Στόλο. Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο για τις δυνατοτητές τους αλλα και διότι οι φρεγάτες FREMM αποτελούν τη σχεδιαστική βάση για τις καινούργιες φρεγάτες Constellation του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που η Ελλάδα επιθυμεί να κατασκευάσει μαζί με τις ΗΠΑ σε δεύτερο χρόνο.
Το εν λόγω σενάριο για προμήθεια δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών κλάσης Bergamini ενισχύθηκε από την επίσκεψη του στις 30 Μαρτίου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, με τη συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημητρίου Χούπη και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημητρίου- Ελευθερίου Κατάρα στη φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού «Carlo Margottini» η οποία βρισκόταν στον Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι τους υποδέχτηκε ο Αρχηγός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Enrico Credendino, ο οποίος τους ενημέρωσε αρχικά για τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει το πολεμικό πλοίο. Παράλληλα , ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη της φρεγάτας για τις ικανότητες της «Carlo Margottini», τα τεχνικά της χαρακτηριστικά και τις αποστολές που έχει ήδη εκτελέσει.
Τα χαρακτηριστικά φρεγατών κλάσης «Bergamini»
Διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στον πόλεμο επιφανείας αλλά και τον αντιαεροπορικό πόλεμο. Έχουν εμβέλεια δράσης που φτάνει τα 6.800 μίλια με ταχύτητα 15 κόμβους ενώ μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων .Το μήκος τους αγγίζει περίπου τα 144 μέτρα. Οι φρεγάτες τύπου Bergamini, κατασκευάζονται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Μία γενικών καθηκόντων (GP) και μία ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Οι διαφορές των δύο είναι κυρίως στα οπλικά συστήματα που αυτές φέρουν.Σε σχέση με τον οπλισμό τους μεταξύ άλλων διαθέτουν : 16 κελιά κάθετης εκτόξευσης βλημάτων SYLVER A50 για πυραύλους αέρος-αέρος είτε Aster 15 είτε Aster 30 (όπως και η FDI), ναυτικό πυροβόλο, πυραύλους επιφανείας ,τριπλούς εκτοξευτές για τορπίλες και αισθητήρες σύγχρονης τεχνολογίας .
Άνοιγμα για 4η φρεγάτα Belharra
Eκτός από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο , ο Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας για να αποκτήσει και τέταρτη .
« Είναι μέσα στον εξοπλιστικό μας σχεδιασμό και μάλιστα μιας τέταρτης φρεγάτας που, όπως και άλλες δύο, η πρώτη δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, ο «Κίμωνας» που τον παραλαμβάνουμε σε λίγο, θα έχουν στρατηγικά όπλα, δηλαδή θα έχουν πυραύλους Κρουζ, το οποίο σημαίνει ότι είναι άλλης γενεάς» , υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών .
Υπενθυμίζεται πώς τον περασμένο Μάρτιο , οι πληροφορίες ήθελαν τη σύμβαση να ορίζει πώς η παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων» πρέπει να πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου του 2025, της “Νέαρχος” τέλος Οκτωβρίου 2025 και της “Φορμίων” τέλος Οκτωβρίου 2026. Ωστόσο , η 1η φρεγάτα FDI της κλάσης «Κίμων», σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα , αναμένεται να αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2025 ενώ για την ένταξη του πλοίου σε υπηρεσία θα απαιτηθεί σχεδόν ένας χρόνος. Την ίδια ώρα , η 3η φρεγάτα υπολογίζεται πώς θα πέσει στο νερό αρχές Ιουνίου .
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας , οι νέες φρεγάτες καθώς και οι υπάρχουσες μονάδες επιφανείας που θα υποβληθούν σε εκσυγχρονισμό, αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, προβάλλοντας την απαραίτητη ισχύ. Ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύχρονες απειλές και ταυτόχρονα μέσω δικτυοκεντρικών δυνατοτήτων να διασυνδέονται με άλλες εθνικές και συμμαχικές δυνάμεις επαυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή αξία της χώρας. Θα διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα που θα δημιουργούν μια αποτελεσματική ομπρέλα προστασίας μεγάλης εμβέλειας εντασσόμενες στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αντιπυραυλικής Ασπίδας ,και με τη δυνατότητα βολής πυραύλων τύπου κρούζ (scalp naval) απο τις FDI για να πλήττουν στρατηγικούς στόχους σε βάθος. Ο συνδυασμός των μοντέρνων και ενισχυμένων δυνατοτήτων των μονάδων επιφανείας σε όλες τις μορφές πολέμου (αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό,κατά επιφανείας) με τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα MH-60 ROMEΟ, που έχουν ήδη ενταχθεί στο στόλο, δίνουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στο Στόλο ώστε να αντιμετωπίσει και τους πιο δύσκολους στόχους.
Όλα δείχνουν ότι τόσο η βούληση της Κυβέρνησης όσο και του Πολεμικού Ναυτικού είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα με ρεαλιστικές λύσεις που να αποδώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα εντός των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων.