Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει, με την πρώτη από τις προβλεπόμενες διαδοχικές ψηφοφορίες να έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί.
Το μεσημέρι της Τετάρτης (22/1) πραγματοποιήθηκε η αλλαγή σκυτάλης στο προεδρείο της Βουλής, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να εκλέγεται πανηγυρικά στην θέση του Προέδρου του Σώματος, λαμβάνοντας 247 ψήφους. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «κορυφαία στιγμή» στην πολιτική του διαδρομή, ενώ από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προτεραιότητες και όλα όσα «τρέχουν» στον προγραμματισμό του κοινοβουλίου.
Η εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη έτυχε θερμής υποδοχής όχι μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έσπευσαν με σέλφι, φιλιά και χαμόγελα να ευχηθούν στον νέο πρόεδρο της Βουλής, αλλά και από ομολόγους του στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον κ. Κακλαμάνη συνεχάρησαν τόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κα Αννίτα Δημητρίου, όσο και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία ο κ. Κακλαμάνης είχε τηλεφωνική επικοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό του ήθους και των χαμηλών τόνων του κ. Κακλαμάνη είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μπουφές που παρέθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής στους βουλευτές καλύφθηκε με δικά του έξοδα και όχι με έξοδα του κοινοβουλίου.
Την Πέμπτη (23/1) ο κ. Κακλαμάνης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, να εγκαινιάσει στον προ του περιστυλίου χώρο την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Europe We Share» στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Δημοκρατία της Πολωνίας, παρουσία του επιτετραμμένου της χώρας στην Ελλάδα κ. Wojciech Ponikiewski, ο οποίος εκτελεί χρέη πρέσβη.
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, φέρνει στο προσκήνιο τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις στρατηγικές επιλογές των κομμάτων. Τέσσερις υποψηφιότητες έχουν επίσημα κατατεθεί, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα από τη Νέα Δημοκρατία, τον Τάσο Γιαννίτση από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τη Λούκα Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Κώστα Κυριακού από την ΚΟ «Νίκη», να διεκδικούν την εκλογή τους στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.
Στο φόντο της προεδρικής εκλογής η πολιτική αντιπαράθεση χτυπά «κόκκινο» μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις καταγγελίες της Χαριλάου Τρικούπη για τις επιχορηγήσεις που φέρεται να υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Τασούλας πριν από την αποχώρησή του από την προεδρία της Βουλής, ενώ την άρση της στήριξής τους στην υποψηφιότητα Τασούλα ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης (22/1) οι «Σπαρτιάτες».
Μία, μόλις, μέρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα την Παρασκευή (24/1), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, με αφορμή ερώτηση που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα.
Στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής βρίσκονται και επίσημα πλέον οι προτάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις επιστολές: Η πρώτη είναι της ΝΔ, με την οποία προτείνεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο τέως πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Η δεύτερη είναι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υπέρ του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση. Η τρίτη είναι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπέρ της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη. Τέλος, η τέταρτη είναι της ΚΟ «Νίκη» υπέρ του συγγραφέα Κώστα Κυριακού.
Η διαδικασία
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200).
Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία.
«Σπαρτιάτες»: Δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Οι «Σπαρτιάτες» αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά την αρχική θετική τοποθέτηση του προέδρου τους, Βασίλη Στίγκα. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι «Σπαρτιάτες» εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Νίκης, τον Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κυριακού.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Βασίλης Στίγκας, είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Τασούλας «έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία και θεωρώ ότι θα ανεβάσει αρκετά επίπεδα την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα είναι ένας Πρόεδρος, όπως αρμόζει στην Ελλάδα».
Έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Στίγκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στήριξη των Σπαρτιατών στο πρόσωπο του Κ. Τασούλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που και με τις πράξεις μας το έχουμε αποδείξει αυτό σε αντίθεση με αυτά που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν από άλλα κόμματα δήθεν δημοκρατικά, εμείς απαντάμε ένα όχι ξεκάθαρο και η απάντηση αυτή έχει κάποια αξία. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού που με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις έδωσαν τα κατάλληλα νομικά όπλα στη Δικαιοσύνη ούτως ώστε να μη βρεθούν στη Βουλή, στο παρελθόν εγκληματικές οργανώσεις και να μπορεί εκ των υστέρων, για την τωρινή σύνθεση της Βουλής μιλάμε, η Δικαιοσύνη να εξετάζει εν εξελίξει ενστάσεις και προσφυγές» τόνισε.