Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

«Πόλεμος φθοράς»: Γιατί η Κίνα δεν υποχωρεί στους δασμούς Τραμπ

Ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες με την επιβολή σαρωτικών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων στη χώρα του, έχει πλέον περιοριστεί σε έναν μόνο αποδέκτη: Την Κίνα.

Μετά την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να «παγώσει» για 90 ημέρες την εφαρμογή των δασμών σε όλο τον κόσμο, πλην της Κίνας, το Πεκίνο καλείται να αντιμετωπίσει δασμούς ύψους 125%.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το CNNi, ο ρυθμός της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ήταν εντυπωσιακός.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, οι δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν από 54% σε 104% και τώρα σε 125%. Η Κίνα απάντησε με το «ίδιο νόμισμα», αυξάνοντας τους ανταποδοτικούς δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 84%.

Οι εξελίξεις αυτές, όμως, όπως συνεχίζει το CNNi, μπορεί να οδηγήσουν σε μια ιστορική ρήξη που δεν θα έχει απλώς σημαντικές επιπτώσεις στις δύο οικονομίες, αλλά τελικά θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τριβή στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

«Αυτή είναι ίσως η ισχυρότερη ένδειξη που έχουμε δει να οδηγεί προς μια σκληρή ρήξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στο Economist Intelligence Unit, Νικ Μαρό, μιλώντας για το σενάριο παύσης των αμοιβαίων επενδύσεων ανάμεσα στις δύο οικονομίες.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τους τριγμούς που θα προκαλέσει αυτή η διαμάχη, όχι μόνο στην ίδια την κινεζική οικονομία, αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο» συνέχισε.

«Η Κίνα θέλει να κάνει συμφωνία, αλλά δεν ξέρει πώς»

Εξηγώντας ο Τραμπ γιατί αποφάσισε να εξαιρέσει την Κίνα από την αναστολή της εφαρμογής των δασμών υποστήριξε ότι «η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, απλά δεν ξέρει πώς να το κάνει».

Δεν πρόκειται, όμως, για μια άποψη που το Πεκίνο συμμερίζεται.

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι αναμένει η Κίνα να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης “μάχης” με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να προετοιμαστεί. Και το έχει κάνει» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στο think tank MERICS με έδρα το Βερολίνο, Τζέικομπ Γκάντερ.

Η Κίνα προετοιμαζόταν έξι χρόνια για τους δασμούς

Αναλύοντας γιατί η Κίνα δεν κάνει πίσω και γιατί εκτιμάται ότι έχει πλεονέκτημα, το CNNi εξηγεί πως το Πεκίνο προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για τους δασμούς Τραμπ.

Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει γι’ αυτούς ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ είναι μια πολιτική που είχε εφαρμόσει – λιγότερο επίμονα – και κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας στον Λευκό Οίκο.

Στη βάση αυτή της προετοιμασίας του, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών με σειρά χωρών, από την Ευρώπη έως τη Νοτιοανατολική Ασία, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις εμπορικές του συναλλαγές – και να κερδίσει τις ΗΠΑ κερδίζοντας τους εταίρους τους.

«Η κινεζική κυβέρνηση προετοιμάζεται για αυτή την ημέρα εδώ και έξι χρόνια», εξήγησε ο αναλυτής Βίκτορ Σι, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να διαχειριστεί τις εγχώριες οικονομικές προκλήσεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, η Κίνα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη εμπορική σύγκρουση, λένε οι ειδικοί.