Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ο παγκόσμιος πόλεμος των δασμών παγώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη αυξήθηκε ελάχιστα τον Απρίλιο, καθώς η αβεβαιότητα για τους δασμούς οδήγησε την εμπιστοσύνη στον κλάδο των υπηρεσιών σε χαμηλό σχεδόν πενταετίας.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global υποχώρησε στο 50,1 από 50,9 τον Μάρτιο, παραμένοντας οριακά πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με τα σημερινά (23.4.2025) στοιχεία. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση στο 50,2. Η επιδείνωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία, της οποίας ο δικός της κύριος δείκτης PMI μειώθηκε απροσδόκητα σε λιγότερο από 50 για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες. Η Γαλλία έχασε επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παραμένοντας κολλημένη κάτω από αυτό το επίπεδο. Και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης είδαν απροσδόκητη αδυναμία στις υπηρεσίες.

«Αυτό έχει ωθήσει ολόκληρη την οικονομία σε έδαφος στασιμότητας», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. «Η ταχύτερη πτώση των νέων επιχειρήσεων υποδηλώνει ότι αυτή η αδυναμία μπορεί να παραμείνει για λίγο καιρό. Ωστόσο, οι υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες για υποδομές στη Γερμανία και οι αμυντικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει τελικά να ωφελήσουν όχι μόνο τη μεταποίηση αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών, αν και με κάποια καθυστέρηση».

Η αισιοδοξία για την αύξηση των δημόσιων δαπανών, ιδίως στη Γερμανία, έδωσε τη θέση της στους φόβους ότι οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα εξαλείψουν την ήδη ισχνή ανάπτυξη που οι αναλυτές προέβλεπαν για την οικονομία της περιοχής φέτος. Οι προβλέψεις που δημοσίευσε χθες Τρίτη (22.4.2025) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιέγραψαν μια πιο ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη, υποβαθμίζοντας την επέκταση της οικονομίας των 20 χωρών της ευρωζώνης σε μόλις 0,8% φέτος από 1% προηγουμένως.

Για τη Γερμανία, η αναθεώρηση ήταν ακόμη πιο απότομη, με τον δανειστή που εδρεύει στην Ουάσιγκτον να προβλέπει πλέον ένα άνευ προηγουμένου τρίτο συνεχόμενο έτος χωρίς ανάπτυξη. Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας ήταν σαφείς όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και μείωσε τα επιτόκια για έβδομη φορά από τον Ιούνιο του 2024, ενώ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες εξέταζε το ενδεχόμενο παύσης.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για να προστατεύσει την ανάπτυξη και να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα πέσει κάτω από το 2%, τιμολογώντας δύο ή τρεις ακόμη κινήσεις. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή φαίνεται προς το παρόν να επιστρέφει στο 2%, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει την Τρίτη ότι το έργο της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε αυτό το επίπεδο «πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του».

Σύμφωνα με τον de la Rubia, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν «κάποια ήπια στήριξη» για τη στάση τους όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων από τους δείκτες τιμών στον στενά παρακολουθούμενο τομέα των υπηρεσιών. «Το κόστος αυξήθηκε με παρόμοιο ρυθμό με τον Μάρτιο, αλλά η αύξηση των τιμών πώλησης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», δήλωσε. «Οι τιμές των αγαθών παρουσιάζουν μικτή συμπεριφορά: οι τιμές των εισροών έχουν αντιστρέψει την πληθωριστική τάση των τελευταίων τεσσάρων μηνών και έχουν μειωθεί, ενώ οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί λίγο περισσότερο από ό,τι τον Μάρτιο, αλλά ακόμη συγκρατημένα».

Οι δείκτες PMI παρακολουθούνται στενά από τις αγορές, καθώς φθάνουν στις αρχές του μήνα και είναι καλοί στο να αποκαλύπτουν τάσεις και σημεία καμπής σε μια οικονομία. Ως μέτρο του εύρους των αλλαγών στην παραγωγή και όχι του βάθους, οι έρευνες επιχειρήσεων μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν άμεσα με το τριμηνιαίο ΑΕΠ. Αλλού, οι σύνθετοι δείκτες PMI του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να υποχωρήσουν, παραμένοντας όμως πάνω από το όριο του 50.