Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

No Jets for Turkey: Τα τουρκικά F-35 «καταρρίπτονται» από το Ισραήλ

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι περί αισιοδοξίας της Άγκυρας ότι μπορεί τελικά να αποσπάσει το «ναι» της Ουάσιγκτον στην άρση των κυρώσεων του νόμου CAATSA και να ξεπαγώσει τις διαδικασίες πώλησης F-35, ήρθαν ηχηρά “χαστούκια” από Ιερουσαλήμ και Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία πιστεύει ότι βρήκε την φόρμουλα για να πάρει τα F-35. Η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας, με αφορμή την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για την εν αρχή ανακωχή στην Ουκρανία, άνοιξε την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορέσει να ξεπαγώσει το θέμα της πώλησης των F-35 και φυσικά την ακύρωση των κυρώσεων του νόμου CAATSA. Κι όλα αυτά θα τα πετύχει θέτοντας υπό καθεστώς υποτιθέμενης αποθήκευσης τους ρωσικούς S-400.

Όμως, τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων έβαλαν ταφόπλακα σε κάθε τέτοιο σενάριο.

Η αρχή έγινε το Σάββατο βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου της ομογένειας παρουσία των Μεγάλων Τελεταρχών με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου.

«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα πωληθούν F-35 στην Τουρκία», δήλωσε με έμφαση ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κοινοβουλίου Γκρέγκορι Μικς, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι όμως ο ένας από τους 4 βουλευτές που έχουν το δικαίωμα ΒΕΤΟ για την άρση των κυρώσεων CAATSA και την πώληση των F-35.

Ο Μικς δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται εναντίον της Τουρκίας. Είναι ο ίδιος που το 2023 είχε πρωτοστατήσει μαζί με τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της Επιτροπής, Μάικλ ΜαΚόλ (Michael McCaul) ώστε η Ελλάδα να πάρει τα F-35 ανεξαρτήτως έκβασης του ζητήματος προμήθειας F-16 από την Τουρκία.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ εντείνονται οι πιέσεις από όλα τα λόμπι των Ελληνο- Αμερικανών ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα ήρθε να προστεθεί ακόμη μία ισχυρή φωνή ενάντια στην Τουρκία… καταρρίπτοντας τα όνειρα της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πηγές του enikos.gr, αρχικά ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος που επικοινώνησε με τον Iσραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ πριν από περίπου 10 ημέρες ενημερώνοντας τον λεπτομερώς για τις πιέσεις της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα, άσχετα αν καμία από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε κάτι σε επίσημο ή ανεπίσημο επίπεδο.

Πηγές από το Ισραήλ, ωστόσο, αναφέρουν ότι κατέστη σαφές πώς η Τουρκία δεν πρόκειται να δει ποτέ αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς σε αεροπορική της βάση, ειδικά μετά την τελευταία ομοβροντία δηλώσεων της Άγκυρας εναντίον της Ιερουσαλήμ.

Για το Ισραήλ, το θέμα απόκτησης F-35 από την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά μετά τον εναγκαλισμό του Ερντογάν με τον ντε φάκτο νέο ηγέτη της Συρίας Τζολάνι – Αλ Σαρά.

Γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε και σε μπαράζ βομβαρδισμών του αεροδρομίου της Παλμύρας και του πεδίου T-4, την υποδομή των οποίων σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία για την πολεμική της αεροπορία, όπου θα εγκαθιστούσε αεροπορική βάση.