Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αυξήσεις σε όλους τους ένστολους και στους σωφρονιστικούς από 1η Ιουλίου 2025

Αύξηση 100 ευρώ σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας, ανακοίνωσε κατά την δευτερολογία του στην Βουλή για τους αμυντικούς εξοπλισμούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε την αύξηση από 1η Ιουλίου 2025 θα την πάρουν «όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων που αξίζουν το έκτακτο βοήθημα».

Όπως είπε σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τη ΔΕΘ.

«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής ως προς την αδυναμία κατανόησης των συσχετισμών και την αφέλεια σε ένα πλαίσιο παραδοχών που έπαυε πια να ισχύει. Το 2017 ο Τραμπ είπε μια μεγάλη αλήθεια, ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η ΕΕ απεμπόλησε την ευθύνη της στην άμυνα και την παρέδωσε στις ΗΠΑ», είπε στην αρχή της δευτερολογίας του.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε ότι δεν άκουσε σημαντικές διαφοροποιήσεις:

«Θα απαντήσω κ. Ανδρουλάκη λέγοντας επί της αρχής ότι στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποίησεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό μηχανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και την ευρωπαΐκή Ρήτρα Διαφυγής για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις και πράγματι ολοκληρώσαμε δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, με διακρατικές συμφωνίες, με απόλυτη διαφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι πήραμε 24 Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αλλά γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να οδηγήσει σε τέτοια κατάχρηση που να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ζήτημα του safe, έχετε δίκαιο όταν λέτε κ. Ανδρουλάκη ότι το προνομιακό δάνειο δεν μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα γιατί μας επιβαρύνει το χρέος. Είναι μεν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Γι’ αυτό και λέμε ότι απαιτείται κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά την αμυντική θωράκιση.

Έχουμε προτείνει σε αυτό το πλαίσιο την δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου που θα είναι προς όφελος όλης της ΕΕ. Είμαστε εκεί; Όχι δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί ήδη ενόψει του προϋπολογισμού επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-35 ξεκίνησε ήδη συζήτηση για το πώς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα όταν μιλάμε για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει παράλληλα να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις προηγούμενες υποχρεώσεις. Μακάρι σε αυτό το επίπεδο να έχουμε την στήριξη και άλλων δυνάμεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν ενδιαφέρον η Chevron και τη Exxon Mobil. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Στο ζήτημα που τέθηκε από διαφορετικά κόμματα και αφορά την έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Ποια είναι η υποχρέωση των κρατών σε περίπτωση που κάποια άλλη χώρα δεχθεί επίθεση. Το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο και λέει ότι η επίθεση σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ».

«Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται αν η επίθεση γίνει από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες υπάρχει άρθρο ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί επίθεση. Υπάρχει η ευελιξία για διάθεση κονδυλίων από τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής, όχι μόνο προς την άμυνα αλλά και για την στέγη, τα απαραίτητα έδρα ύδρευσης, ηλεκτρονικής διασύνδεσης κ.α.»

«Με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον, άρα κατά καλό έκαναν οι ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έχουν έρθει 2 αμερικανικές εταιρείες και λένε ότι κυριαρχικά δικαιώματα νότιος της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα γι’ αυτό και συνομιλούμε με την Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είμαστε πιο ισχυρή χώρα από το 2019 γιατί έγιναν σημαντικές επενδύσεις. Οι ΕΔ σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα, όχι μόνο για τα εξοπλιστικά, αλλά και ως προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με διορθώσεις στο μισθολογικό τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια σοβαρή αύξηση.

«Επί ημερών σας κ. Φάμελλε πετούσε μισό C-130»
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα C-130, λέγοντας: «Με ρωτήσατε κ. Φάμελλε πόσα C-130 πετάνε. Να σας θυμίσω ότι επι δικών σας ημερών πετούσε μισό και σήμερα έχουμε 6 C-130 και 6 C-27, είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Υπάρχουν και πολύ προβληματικές συμβάσεις από το παρελθόν».

«Η πρώτη σας επιλογή το πρώτο εξάμηνο, ήταν να ανακαινίσετε αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Αεροπλάνο του 1967. Πήρατε την απόφαση, μας δεσμεύσατε και καταφέραμε να πετάξει το πρώτο πριν από λίγες ημέρες. Ήταν δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά που είπατε κ. Φάμελλε, μου θυμίσατε ένα άλλο πρόσωπο που σήμερα δεν είναι εδώ και τώρα τελευταία δίνει διαλέξεις για αναζήτησή πυξίδας».

«Ρωτήστε τους πολίτες τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Όχι μόνο ειπώθηκε αλλά εφαρμόστηκε κι όλα και μας πλήγωσε. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας Αυτά θυμούνται οι πολίτες και δεν θέλουν να επιστρέψουμε εκεί. Είμαστε σήμερα πιο ισχυροί σήμερα σε σχέση με το 2019. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να υποστηρίξει το αντίθετο. Αυτό αφορά τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και τα στελέχη».

Επενδύσεις στην κυριαρχία της χώρας

Νωρίτερα στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσες επενδύσεις γίνονται στην αμυντική θωράκιση της χώρας είναι επενδύσεις για την κυριαρχία της.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια» και μιλώντας για το σχέδιο που παρουσιάζεται στη Βουλή κάνει λόγο για ένα «συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην σύγχρονη ιστορία του τόπου».

«Δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες αλλά και την επένδυση της πατρίδας να στέκεται σταθερή και ανεξάρτητη» συμπλήρωσε.

«Όπλο για μια αποτελεσματική θωράκιση η δημοσιονομική ευρωστία»

«Η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται όπλο για μια αποτελεσματική θωράκιση» πρόσθεσε, καθώς όπως εξήγησε «τα πάντα απαιτούν ένα ασφαλές περιβάλλον».

«Το δίλημμα κανόνια ή βούτυρο που ακούγαμε από την Αριστερά είναι ένα δίλλημα πλαστό. Ο παγκόσμιος χάρτης αναδιατάσσεται δραστικά» ανέφερε επίσης.

Περιγράφοντας τον παγκόσμιο χάρτη που σκιαγραφείται και στον οποίο η Ελλάδα καλείται να τοποθετηθεί, σημείωσε πως διαμορφώνεται «ένας κόσμος όπου η τεχνολογία γίνεται μέσο παρέμβασης ώστε να διαταραχθεί η εσωτερική ηρεμία των κρατών».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσσει την ευρωπαϊκή ισορροπία, ενώ αστάθεια επικρατεί και στη Μέση Ανατολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε «δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιφερειακές εξάρσεις» αλλά για «σημαντικές μετατοπίσεις ισχύος» βάση των οποίων «επαναξιολογούνται στρατηγικές συμμαχίες».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως «η αμυντική αντίληψη των ΗΠΑ διαφοροποιείται από αυτή του ΝΑΤΟ. Από την Αργεντινή έως τον Ινδικό οι ισορροπίες διαφοροποιούνται».

Κατέστησε σαφές ότι «θα τιμήσουμε τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε μια χώρα της ΕΕ και θα δουλέψουμε για την κοινή άμυνα».

Οι επενδύσεις στην άμυνά μας ενδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας

Στο φόντο αυτό, όπως επεσήμανε «οι επενδύσεις στην αμυντική μας ικανότητα ενδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας μας» την ώρα που «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση στον νέο χάρτη των ισορροπιών».

«Δαπανούσαμε πάντα πάνω από το 2% του ΑΕΠ και αυτό μας καθιστά κύριους παίκτες» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει μιλήσει για την στρατηγική αυτονομία» στην Ένωση, όπως τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως εντός αυτής «κάνουμε πλέον σημαντικά βήματα με πάγιες ελληνικές θέσεις που έγιναν δεκτές και που κάποιοι τις θεωρούσαν ανέφικτες».

Η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι «η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής μας αφήνει πρόσθετο δημοσιονομική χώρο». Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αυτή η ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, όχι μόνο γιατί μας κρίνουν οι αγορές, αλλά και γιατί οι επιδόσεις στην οικονομία δείχνουν τη σταθερότητα».

Αναφερόμενος στο ταμείο «SAFE», ξεκαθάρισε πως «δεν αφορά επιδοτήσεις» και υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει ένα νέο ταμείο κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως μία κοινή αντιπυραυλική ασπίδα. Δεν είμαστε εκεί ακόμα αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές επιλογές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην αμυντική μας θωράκιση».

Βέλη κατά της αντιπολίτευσης

Στρέφοντας τα βέλη του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «το πρόγραμμα REARM στην Ευρώπη ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και οι υπερπατριώτες η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν παρών».

«Για να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται για την άμυνα της χώρας» ανέφερε.

«Κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν συμβάσεις υποστήριξης των οπλικών συστημάτων που είχαμε προμηθευτεί στο παρελθόν και έχουμε κάνει σημαντικές διορθώσεις» συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε όμως ότι «χρειαζόμαστε μια στοιχειώδη πολιτική συναίνεση. Να καταλήξουμε σε συνθέσεις που θα είναι επωφελείς».

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε αυτές τις διορθώσεις περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους μισθούς στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, είναι σημαντικό «να έχουμε τέτοιους μισθούς ώστε να προσεκλύσουμε νέο κόσμο» στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αυτές οι αυξήσεις δίνονται σε τρεις φάσεις» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι «τα 100 ευρώ αφορούν όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Ξεκαθάρισε, δε, πως «ένα είναι βέβαιο θα παραμείνουμε υπεύθυνοι δεν θα μπούμε σε ένα αδιέξοδο σπιράλ παροχολογίας. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα αυτό το πλεόνασμα επιστρέφεται στην κοινωνία».

«Η χώρα μας στο παρελθόν έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «σήμερα μιλάμε για αμυντική προστιθέμενη αξία».

«Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» όπως περιέγραψε.

«Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία» σημείωσε

Συνεργασία με Ισραήλ για εκπαίδευση των Ικάρων

Αναλύοντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 24 αεροσκάφη Rafale, τρεις φρεγάτες Belharra, τα πιο σύγχρονα πλοία, drones, ελικόπτερα Romeo, νέες τορπίλες στα υποβρύχια».

Παράλληλα, προβλέπεται «πρόγραμμα αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F-16 σε Viper» ενώ προανήγγειλε «συνεργασία με Ισραήλ για εκπαίδευση των Ικάρων».

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» η μεγαλύτερη επένδυση που κάνουμε

Αναφερόμενος στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» τόνισε πως «πρόκειται για έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα» και πως «θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε».