Του Γιώργου Διονυσόπουλου
Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΑΜ, θα δει Δένδια και Μητσοτάκη. Αναμένεται ανακοινώσεις για 4η Belharra και συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών ναυπηγείων.
Στην προμήθεια 16 νέων γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά η χώρα μας, ενισχύοντας περαιτέρω το οπλοστάσιο του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η εν λόγω προμήθεια αποτελεί ταυτόχρονα όμως και ένα μήνυμα προς την Άκυρα καθώς έρχεται να ανακοινωθεί στον απόηχο των νέων απειλητικών αναφορών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το οποίο, με αφορμή την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δήλωσε ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε ενέργεια συμβεί στο Αιγαίο χωρίς την άδεια της Τουρκίας.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη και υπερσύγχρονή έκδοση πυραύλων τύπου Exocet, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ενταχθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στον φόρτο των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική συμφωνία θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Απριλίου, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λακορνύ. Κύκλοι του Πενταγώνου χαρακτηρίζουν ως κομβικής σημασίας την εν λόγω συνάντηση, στο επίκετρο της οποίας θα συζητηθούν μια σειρά από θέματα όπως η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας αλλά και οι εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία.
Η προμήθεια των 16 νέων πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C, (θεωρούνται ως ένα από τα πιο καταστροφικά όπλα εναντίον πλοίων και γενικότερα κατά στόχων επιφανείας) εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά το ελληνικό αντιπλοϊκό οπλοστάσιο καθώς αποτελούν την πιο πρόσφατη και σύγχρονη έκδοση των ιδίου τύπου πυραύλων που χρησιμοποιούνται ήδη από τα RAFALE F3R της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και τις πυραυλακάτους Super Vita του Πολεμικού μας Ναυτικού. Να σημειώσουμε πως οι πύραυλοι Exocet MM-40 Block 3C θεωρούνται ιδιαίτερα ανθεκτικοί σε συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών ενώ χρησιμοποιούν ακόμη πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου, σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις τους. Ενδεικτικά να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη έκδοση τέθηκε σε υπηρεσία από το γαλλικό ναυτικό μόλις πριν από ενάμιση περίπου χρόνου, έχοντας βεληνεκές που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα, αλλά και τη δυνατότητα να επιφέρει ισχυρά πλήγματα σε παράκτιους στόχους όπως ναυτικές εγκαταστάσεις και στρατηγικές υποδομές. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα αποτελούν και ένα από τα πιο ισχυρά οπλικά συστήματα με τα οποία θα είναι εξοπλισμένες και οι νέες φρεγάτες Belharra του Στόλου.
Απάντηση στους «τουρκικούς» Meteor
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα και η συνάντηση που θα έχει τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Δένδια στο ΥΠΕΘΑ, όσο και εν συνεχεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμάται πως θα διευρύνει περεταίρω την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με την ανακοίνωση της συμφωνίας αγοράς επιπλέον πυραύλων Exocet από τη χώρα μας. Όπως αναφέρουν επιτελείς του ΥΠΕΘΑ, πρόκειται για μια προμήθεια που έρχεται ως αντίβαρο αλλά και ως απάντηση στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Τουρκία για την αγορά του ευρωπαϊκού πυραύλου Meteor, κομμάτι των οποίων κατασκευάζει και η γαλλική αμυντική βιομηχανία. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως το απόγευμα της Δευτέρας οι δύο υπουργοί θα μεταβούν στο λιμάνι του Πειραιά όπου και θα επισκεφθούν από κοινού τη γαλλική Φρεγάτα “ALSACE”. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γαλλική φρεγάτα ο κ. Δένδιας θα ενημερωθεί για τις δυνατότητες της, ενώ θα του γίνει και επίδειξη των συστημάτων αντιμετώπισης drones από τα όπλα και το προσωπικό του γαλλικού πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα συνοδεύεται και από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπεται μάλιστα στο πλαίσιο μίας ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί πάνω στο πλοίο, να απονεμηθεί ο τίτλος και το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ, κ. Δημήτριο Κατάρα και Δημοσθένη Γρηγοριάδη, αντίστοιχα.
Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ανακοίνωση την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην πρόσκτηση δύο φρεγατών FREMM για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με την Γαλλία και την Ιταλία να είναι οι υποψήφιοι προμηθευτές. Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη η Ιταλία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προσφέρει στην ελληνική πλευρά δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες τύπου FREMM κλάσης Bergamini, προς 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως θα είναι διαθέσιμες μετά το 2028. Ωστόσο στο παιχνίδι φαίνεται πως μπαίνει πλέον και το Παρίσι, δεδομένου πως FREMM έχει στο ενεργητικό της και η Γαλλία ( ηκατασκευή της φρεγάτας αποτελεί αποτέλεσμα σύμπραξης δύο ναυπηγείων, του γαλλικού NAVAL και του Ιταλικού FINCANTIERI). Να επισημάνουμε τέλος πως Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνύ πρόκειται να επισκεφθούν και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας όπου ενόψει της επικείμενης έλευσης της πρώτης φρεγάτας Belharra «Κίμων» (F 601) τον ερχόμενο Οκτώβριο έχει εγκατασταθεί κοινό κλιμάκιο υποδοχής της, αποτελούμενο από στελέχη του ΠΝ, των ναυπηγείων αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group.