Όλο και μεγαλύτερες γίνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αγγίζοντας σχεδόν το 6%, καταγράφοντας ένα «μίνι κραχ», με φόντο την δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τη διευρυμένη υποχώρηση των αγορών σε διεθνές επίπεδο.
Οι πωλητές «οδηγούν» την εγχώρια αγορά σε έναν έντονο sell off και ο Γενικός Δείκτης Τιμών χάνει την μάχη με το όριο των 1.600 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα ο τζίρος μεγαλώνει και κυμαίνεται στα 244 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων με νέα βουτιά 8,5%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 6% και ο FTSEM της μεσαίας που υποχωρεί κατά 5,8%.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι στιγμής (15:09):

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν την πτώση τους και την Παρασκευή, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μετά τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ αυτή την εβδομάδα θα οδηγήσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε ύφεση.
Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες 1% που στη συνέχεια ξεπέρασε το 4,7%, ακολουθώντας την πορεία των ασιατικών αγορών και της Wall Street.
Ισχυρή πίεση δέχεται ο τραπεζικός κλάδος με πτώση σχεδόν 6%, ενώ «βουτιά» άνω του 9% σημειώνουν επίσης οι μετοχές των ναυτιλιακών κολοσσών Maersk και Hapag-Loygd, που θεωρούνται βαρόμετρα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο «κόκκινο» και η Ασία
Οι απώλειες του ιαπωνικού Nikkei διαμορφώθηκαν στο 2,75% στις 955,35 μονάδες ενώ νωρίτερα έφτασαν το 3,42% με τον πρωθυπουργό της χώρας να κάνει λόγο για «εθνική κρίση» μετά την επιβολή τελωνειακών δασμών 24% στα προϊόντα της.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ισίμπα σε παρέμβασή του στο ιαπωνικό κοινοβούλιο οι δασμοί «μπορούν να χαρακτηριστούν εθνική κρίση κι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», διεξάγοντας συνομιλίες «με όλα τα μέρη» που εμπλέκονται.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi χάνει 1,65% ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχωρεί κατά 0,3% με τη χώρα να μαστίζεται από την πολιτική κρίση μετά και την επίσημη καθαίρεση του προέδρου Γιουν και τις πολιτικές εξελίξεις που φέρνει αυτή.
Στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα οι αγορές είναι κλειστές λόγω του Qingming Festival.