Σημάδια αναπροσαρμογής στις αμερικανικές απαιτήσεις για την αποπληρωμή της βοήθειας προς την Ουκρανία εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ – η οποία προετοιμάζει το έδαφος για επιστροφή στον Λευκό Οίκο – φαίνεται να αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για τη συνολική αξία της βοήθειας που προσφέρθηκε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Το ποσό, που προηγουμένως υπολογιζόταν στα 300 δισ. δολάρια, έχει πλέον μειωθεί στα 100 δισ. δολάρια – προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους ουκρανικούς υπολογισμούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για βοήθεια άνω των 90 δισ. δολαρίων.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η Ουάσιγκτον φέρεται να ασκεί πίεση στο Κίεβο για επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει συμμετοχή των ΗΠΑ στα μελλοντικά έσοδα της Ουκρανίας από επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως τα ορυκτά και οι υποδομές.
Η προσέγγιση αυτή παρουσιάζεται από την αμερικανική πλευρά ως μία μορφή αντισταθμιστικής αποζημίωσης για τα δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν σε στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.
Ήδη από τα τέλη Μαρτίου, το Bloomberg είχε αποκαλύψει προσχέδιο συμφωνίας που παρουσίαζε τις ΗΠΑ ως κυρίαρχο εταίρο στον σχεδιασμό της μεταπολεμικής ανάκαμψης της Ουκρανίας, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω της φρασεολογίας που παρέπεμπε – σύμφωνα με επικριτές – σε αποικιοκρατικές λογικές.
Το προσχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, το «δικαίωμα πρώτης προσφοράς» για επενδύσεις που θα περνούν μέσω ειδικού ταμείου ανασυγκρότησης ελεγχόμενου από την Ουάσιγκτον, αλλά και προνομιακή συμμετοχή των ΗΠΑ σε βασικά έργα υποδομών και εξόρυξης, με περιορισμούς στη δυνατότητα εμπλοκής άλλων συμμαχικών χωρών. Τέτοιες προβλέψεις εκτιμάται ότι μπορούν να δυσχεράνουν την ευρωπαϊκή πορεία του Κιέβου.
Η ουκρανική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει καλύτερους όρους, αρνούμενη μέχρι στιγμής να αναγνωρίσει την προηγούμενη βοήθεια ως μορφή χρέους.
Το Κίεβο δεν προέβη σε επίσημο σχόλιο, παραπέμποντας στην ολοκλήρωση των συνομιλιών. Ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών πάντως χαρακτήρισε τις τεχνικές συζητήσεις ως «εξαιρετικά παραγωγικές» και εξέφρασε την αισιοδοξία της αμερικανικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα.