Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Χώρα μας για μη κατάρτιση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Tου Ανδρέα Βορύλλα , Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη ΝΙΚΗ

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που σχετίζεται με την εξωτερική μας πολιτική. Πριν λίγες μέρες το Δικαστήριο της ΕΕ δημοσίευσε την Απόφαση C-128/94 για τη χώρα μας, που αφορά στη μη κατάρτιση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού όπως επιτάσσει το ενωσιακό δίκαιο. Ειδικότερα, την μη εφαρμογή της Οδηγίας 2014/89 που περιλαμβάνει τους κανόνες για την κατάρτιση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού των 22 παράκτιων κρατών μελών της ΕΕ.

 

Η Ελλάδα για μια δεκαετία δεν έκανε απολύτως τίποτα και όταν παραπεμφθήκαμε στο Δικαστήριο της ΕΕ, αναφέραμε ως μία από τις αιτίες της αδράνειάς μας τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Με απλά λόγια η χώρα μας παραδέχτηκε σε επίσημο κείμενο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι παράνομες και αναθεωρητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή αποτελούν αιτία της καθυστέρησης υποβολής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού!

 

Τελικά το Δικαστήριο της ΕΕ κατέληξε στην καταδίκη της χώρας μας, με ότι αυτό  συνεπάγεται για το κύρος της στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον.

 

Αν συνδυάσουμε την παραπάνω Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ με το διαφαινόμενο ναυάγιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης   Ελλάδας – Κύπρου, έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι πλέον φανερή η υποχωρητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

 

Αν δεν αλλάξουμε άμεσα εξωτερική πολιτική, θα έχουμε ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε:

 

Αίτημα παροχής εγγυήσεων από την ΕΕ σε Ελλάδα – Κύπρο κατά της αναθεωρητικής Τουρκίας.

Σαφές Χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση Ελληνικής ΑΟΖ και την κατάθεσή της στον ΟΗΕ.

Σαφές Χρονοδιάγραμμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο μας.