Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός και ο υπεύθυνος πατριωτισμός

Της Άννας Καραβοκύρη

 

Την ημέρα που αλλάζει οι παγκόσμιες ισορροπίες και ξεκινάει επίσημα νέα εποχή με την ορκωμοσία του 47ου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τράμπ επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστήριξε πως η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, με βασική κατεύθυνση την υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο προωθεί διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Θράκη.

«Η διαπραγμάτευση και τα ‘ήρεμα νερά’ δεν είναι αυτοσκοπός», δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Πώς θα ακυρώσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”». Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου βρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε να κάνει την πρώτη δημόσια παρουσία του μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ, στην ομιλία του Κ. Καραμανλή.

«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός», τόνισε ο κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την αγωνία του για τα μελλούμενα. Παρεμφερείς απόψεις, όπως είπε, «διατυπώνουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας Πρέσβυς Πέτρος Μολυβιάτης και πολλοί άλλοι από όλο το πολιτικό ή ακαδημαϊκό φάσμα».

Κλείνοντας, ο Κώστας Καραμανλής, κάλεσε «να βάλουμε στην άκρη τις μεμψιμοιρίες, την μικροπολιτική, την διχόνοια και να βρούμε την δύναμη να προτάξουμε ενωμένοι τον καλύτερό μας εαυτό. Με όραμα, στρατηγική και ομοψυχία».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη στον δημοσιογράφο Michael Bröcker έκανε λόγο για «υπεύθυνο πατριωτισμό». Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως « στην Ελλάδα ήμασταν πολύ υπεύθυνοι, ακολουθήσαμε αυτό που αποκαλώ «υπεύθυνο πατριωτισμό» όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, ενίσχυσης της άμυνάς μας. Ήμασταν κοινωνικά προοδευτικοί όταν θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν απαραίτητο και ήμασταν οικονομικά φιλελεύθεροι».