Της Άννας Καραβοκύρη
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με τον νέο Κανονισμό της Βουλής για την προεδρική εκλογή απαιτούνται αρχικά 200 ψήφοι και αν δεν συγκεντρωθούν διεξάγεται μετά από πέντε ημέρες νέα ψηφοφορία πάλι με όριο τις 200 ψήφους από το Σώμα της Ολομέλειας της Βουλής. Αν δεν επιτευχθεί γίνεται τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, με όριο τις 180 και αν δεν επιτευχθεί η εκλογή, γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και ΠτΔ εκλέγεται το πρόσωπο που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφους. Το Σύνταγμα προβλέπει μάλιστα και μια πέμπτη ψηφοφορία αν δεν υπάρξει εκλογή, στην οποία εκλέγεται ΠτΔ όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.
Με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, οι δύο πρώτες ψηφοφορίες της Ολομέλειας αναμένεται να αποβούν «άκαρπες» όσον αφορά την εκλογή καθώς προβλέπουν αυξημένη πλειοψηφία. Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Τρίτη συνεδρίαση που αναμένεται στις 6 Φεβρουαρίου και απαιτεί την θετική ψήφο 180 βουλευτών. Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα συγκεντρώνει την θετική ψήφο των 156 βουλευτών της ΝΔ και των 5 βουλευτών των Σπαρτιατών, δηλαδή 161. Από την δεξαμενή των 23 ανεξάρτητων βουλευτών μένει να φανεί αν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που διεγράφει πρόσφατα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Όπως επίσης και την στάση που θα κρατήσει ο Μάριος Σαλμάς. Θεωρείται πολύ πιθανό την υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα να στηρίξει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Υπο αυτά τα δεδομένα, η υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα συγκεντρώνει 162 θετικές ψήφους. Ακόμα και αν η Νίκη αποφασίσει να στηρίξει την συγκεκριμένη υποψηφιότητα και πάλι φτάνει μόλις τις 172 θετικές ψήφους και δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Τρίτη ψηφοφορία.