Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην οικοδόμηση ικανοτήτων με την εκ νέου δημιουργία αμυντικής βιομηχανικής βάσης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στην οικοδόμηση αμυντικών ικανοτήτων, επαναδημιουργώντας την αμυντική βιομηχανική της βάση και προχωρώντας σε νέους τεχνολογικούς τομείς.

Η τοποθέτηση έγινε κατά τη συμμετοχή του σε δημόσια συζήτηση στο Κολλέγιο της Ευρώπης με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στα Νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και η συνεισφορά της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μπρυζ του Βελγίου.

Η υστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επισημαίνοντας: «Η Ρωσία παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Το Ιράν παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα.

Η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τη γνώση, αλλά δεν διαθέτει την ικανότητα.» Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας, που θα προσφέρει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός στρατός.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι το μέλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων δεν θα περιλαμβάνει μόνο μαχητικά αεροσκάφη, αλλά πλατφόρμες όπως το F-35 που θα συνεργάζονται με σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Ο πιλότος θα είναι αυτός που θα χειρίζεται το αεροσκάφος, αλλά δεν θα πολεμάει με το αεροσκάφος του – θα πολεμάει με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιεί», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από χρήματα. Είναι επίσης θέμα κουλτούρας».

Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία «δεν σημαίνει ότι δεν είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν».

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει «περίπου δέκα χρόνια» από την επίτευξη πραγματικής αμυντικής αυτονομίας, εξηγώντας ότι «αν αρχίσουμε να παραγγέλνουμε πλοία αύριο, δεν πρόκειται να έχουμε κανένα νωρίτερα από επτά ή οκτώ χρόνια. Και αν παραγγείλουμε ένα υποβρύχιο αύριο, δεν θα το έχουμε νωρίτερα από 12 χρόνια από σήμερα».

Σχετικά με το οικονομικό κόστος της αμυντικής αυτονομίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι απαιτούνται «πολλά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια» και συμπλήρωσε: «Ακόμη και αν διαθέτουμε τα χρήματα, δεν υπάρχουν οι δομές που θα μπορούσαν να παράγουν αυτό που χρειαζόμαστε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Άρα, πρέπει να εργαστούμε πολύ αποτελεσματικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτήν την αυτονομία σε δέκα χρόνια ή κάπου τόσο».