Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Δασμοί, Εμπορικός Πόλεμος και Κρίση: Τα σενάρια για την οικονομία του Τραμπ

 

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings έχει καταρτίσει τρία πιθανά σενάρια για την πορεία και τον αντίκτυπο της “ανορθόδοξης” εμπορικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής του οίκου για τις αξιολογήσεις χωρών, Alvise Lennkh-Yunus, σημειώνει σε ανάλυσή του ότι, αν εφαρμοστούν οι δασμοί, αυτοί θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στο εμπόριο εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Προειδοποιεί ότι η διατήρηση αυτών των δασμών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αλλά και των χωρών παγκοσμίως. Αν και το σενάριο μιας πλήρους απόσυρσης των δασμών φαίνεται απίθανο, ακόμη και στην περίπτωση που συμβεί, δεν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στις παλιές συμμαχίες και εφοδιαστικές αλυσίδες, προκαλώντας μόνιμη οικονομική ζημιά.

Ακολουθούν τα τρία σενάρια που καταρτίστηκαν από τον Scope:

1. Σενάριο “Δασμοί light”

Σε αυτό το σενάριο, οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί αποτελούν το “ταβάνι” και σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις. Οι άλλες χώρες, μέσω ενός συνδυασμού κατευνασμού και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, καταφέρνουν να βρουν μία νέα ισορροπία. Αν και το εμπορικό περιβάλλον θα είναι πιο προστατευτικό από το παρελθόν, δεν αναμένονται σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων. Η Αμερική μπορεί να βιώσει τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ΑΕΠ), αλλά συνολικά το 2025 προβλέπεται θετική ανάπτυξη και περιορισμένη αβεβαιότητα.

2. Σενάριο “Εμπορικού πολέμου”

Σε αυτό το σενάριο, οι δασμοί εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό και καθίστανται μόνιμοι, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η ΕΕ και η Κίνα προχωρούν σε αντίμετρα. Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, ανακατανομή των εφοδιαστικών αλυσίδων και μεγάλη αβεβαιότητα το 2025. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για όλο το 2025, με τις παγκόσμιες οικονομίες που έχουν στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ να πλήττονται περισσότερο.

3. Σενάριο “Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Κρίσης”

Αυτό το σενάριο προβλέπει ότι οι δασμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μόνιμοι και οι μεγαλύτερες οικονομίες ανταποκρίνονται με αντίμετρα. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρότερες πολιτικές απομονωτισμού, όπως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Ο παγκόσμιος εμπορικός και χρηματοπιστωτικός σύστημα απειλείται με κατάρρευση, ενώ η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και σε βαθιά ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για τα έτη 2025-2026. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι αυξάνονται για πολλές χώρες.

Ο Scope υπογραμμίζει ότι ο τελικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος εξαρτάται από το μακροοικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί από τις αμερικανικές πολιτικές, τις αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων και τις αδυναμίες ή δυνάμεις των χωρών πριν το εμπορικό σοκ.

Οι πιο εκτεθειμένες χώρες είναι εκείνες με υψηλές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, όπως η Κίνα, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Γερμανία, καθώς και οι χώρες που βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ τους στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, όπως το Βιετνάμ, ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Ταϊλάνδη. Επιπλέον, χώρες με ισχυρές χρηματοπιστωτικές διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Γαλλία, θεωρούνται επίσης ευάλωτες.