Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ακίνητα: «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027

Παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στα ακίνητα –ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής ζήτησης όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα και τα βόρεια προάστια– η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει οποιαδήποτε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον έως το 2027.

Η τελευταία επικαιροποίηση των αντικειμενικών πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και έκτοτε η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των φορολογικών τιμών έχει διευρυνθεί σημαντικά. Η απόφαση για «πάγωμα» των αντικειμενικών εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για σταθεροποίηση της αγοράς και διατήρηση της ελκυστικότητας του ελληνικού real estate για επενδύσεις, χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες.

Ενδεχόμενη νέα αύξηση στις αντικειμενικές τιμές θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αυξήσεις στη φορολογία των ακινήτων: μεταβιβαστικά έξοδα, συμβολαιογραφικά τέλη, φόροι και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ, όλα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία. Επιπλέον, θα διακυβευόταν η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης και τόνωση της αγοράς πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, η ψαλίδα ανάμεσα στις πραγματικές τιμές αγοράς και τις αντικειμενικές συνεχίζει να ανοίγει. Ενδεικτικά, στο Κολωνάκι, διαμέρισμα 180 τ.μ. πουλήθηκε πρόσφατα προς 1,2 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή 6.642 ευρώ/τ.μ. – τη στιγμή που η τιμή ζώνης ανέρχεται σε μόλις 4.150 ευρώ. Αντίστοιχα, στη Γλυφάδα, κατοικία 246 τ.μ. άλλαξε χέρια έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ ή 6.553 ευρώ/τ.μ., με την αντίστοιχη αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τα 4.250 ευρώ/τ.μ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε ολόκληρη την επικράτεια, στοχεύοντας στο 1,5% των περιοχών που παραμένουν «εκτός συστήματος». Πρόκειται για 2.167 περιοχές που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί λόγω έλλειψης πολεοδομικών δεδομένων. Στο πρώτο κύμα ένταξης αναμένεται να περιληφθούν περίπου 500 περιοχές, καθώς οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται οδηγούν σε αδικίες στη φορολογία – με περιουσίες να φορολογούνται είτε υπερβολικά είτε ελλιπώς, με βάση ασαφή συγκριτικά στοιχεία.

Σε εκκρεμότητα, επίσης, βρίσκεται η επικαιροποίηση των τιμών ζώνης σε 36 περιοχές, εντός 12 δήμων της χώρας, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Πειραιάς, Γλυφάδα, Ιθάκη, Κάρπαθος, Ρόδος και Λουτράκι. Αν και το υπουργείο έχει αποδεχτεί τις σχετικές ενστάσεις για τις υφιστάμενες τιμές, οι ιδιώτες εκτιμητές δεν έχουν ακόμη καταθέσει τις απαιτούμενες εισηγήσεις. Η καθυστέρηση αυτή εντείνει την αβεβαιότητα των ιδιοκτητών, οι οποίοι περιμένουν τις νέες τιμές για να δρομολογήσουν μεταβιβάσεις, αγορές ή άλλες κινήσεις σε σχέση με την ακίνητη περιουσία τους.