Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ασύμμετρη απειλή το μπλακ άουτ στην Ιβηρική ;

Του Κώστα Παππά

Προβληματισμό και ερωτήματα φέρνει το  μπλακ άουτ σε μεγάλα τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας , αλλά και σε μέρος της Γαλλίας.
Λόγω του μαζικού μπλακ άουτ, τα αίτια του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστα επί του παρόντος, έχει προκληθεί χάος σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους δρόμους, αλλά και στις επικοινωνίες.

Τα epikaira.gr επικοινώνησαν  με ανώτατο αξιωματούχο στην Ισπανία, ο οποίος μας ανέφερε οτι :” Όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό εξέταση σε μια τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση  , ακόμα και αυτό της ασύμμετρης απειλής”. Είναι γνωστό άλλωστε οτι όλες οι κυβερνήσεις έχουν στα συρτάρια τους τέτοια σενάρια κυβερνοεπιθέσεων  που αφορούν  σε συμβάντα  σε κρίσιμες υποδομές και συστήματα ενεργειακού φορέα που συνδέεται με το σύστημα ηλεκτροδότησης. Στην εποχή μας άλλωστε τέτοιες συντονισμένες απειλές μπορεί μελετώνται ήδη εδώ και χρόνια απο τις αρχές ασφαλείας κάθε χώρας.

 

Εκκενώθηκαν τμήματα του μετρό στη Μαδρίτη

Στο κέντρο της Μαδρίτης υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Εκκενώθηκαν επίσης τμήματα του δικτύου μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας. Μετρό και τρένα έχουν ακινητοποιηθεί.

Οι ισπανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια.

Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε ότι στις 12:30 ώρα Ισπανίας (13:30 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα, ακινητοποιώντας όλα τα τρένα.

Ο ισπανικός διαχειριστής αερογραμμών Aena ανακοίνωσε πως υπάρχουν προβλήματα σε ισπανικά αεροδρόμια, λόγω του μπλακ άουτ. Γεννήτριες έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί.

Τόσο στη Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη, πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, με τα τηλέφωνά τους στο χέρι, αναζητώντας ματαίως σήμα.

Εκατοντάδες άνθρωποι στέκονταν έξω από κτίρια γραφείων στους δρόμους της Μαδρίτης και υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από κρίσιμης σημασίας κτίρια.

REUTERS/Susana Vera

Προβλήματα και στην Πορτογαλία

Η αστυνομία της Πορτογαλίας από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι παρουσιάζονται προβλήματα σε φανάρια και στον φωτισμό δρόμων και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τέσσερα τρένα του μετρό στη Λισαβόνα χρειάστηκε να εκκενωθούν. Το μετρό έκλεισε στη Λισαβόνα και στο Πόρτο και τα τρένα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

REUTERS/Pedro Nunes

Οι ανακοινώσεις δικτύων ηλεκτροδότησης σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες ενέργειας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. «Όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κατάστασης», τόνισε η Red Electrica. Πρόσθεσε πως ξεκινά σταδιακά η επαναφορά της ηλεκτροδότησης στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Μια «μαζική» διακοπή ρεύματος επηρεάζει «ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο» και μέρος της Γαλλίας, τόνισε ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REN, προσθέτοντας ότι «αναλύονται οι πιθανές αιτίες αυτού του περιστατικού».

Το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες, ενώ η AENA, η οποία διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ανέφερε καθυστερήσεις πτήσεων σε όλη τη χώρα.

Στη Γαλλία, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου RTE δήλωσε ότι υπήρξε μια σύντομη διακοπή, αλλά η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

Στις εγκαταστάσεις της Red Electrica ο Πέδρο Σάντσεθ

Η ισπανική κυβέρνηση συγκάλεσε συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης στα κεντρικά γραφεία της Red Electrica, μετέδωσε η El Pais. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο υπουργός Ενέργειας βρίσκονται καθ’ οδόν στις εγκαταστάσεις της Red Electrica, σύμφωνα με το Cadena Ser.

Και η πορτογαλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές για να προσδιορίσει «τα αίτια» του μαζικού μπλακ άουτ. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να «παρακολουθεί την κατάσταση» και θα διασφαλίσει «ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών θα γίνεται ομαλά», τόνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής.