Η ώρα για την αναμόρφωση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου έχει φτάσει, καθώς σήμερα το πρωί αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές να έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση έχει δύο χρόνια να ολοκληρώσει το μεγάλο στοίχημα: την πλήρη λειτουργικότητα και ασφάλεια του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα, από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη. Ιδανικά, το έργο θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, με πλήρη εφαρμογή συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το δίκτυο.
Με την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου, η εμπορική του χρήση αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που θα ενισχύσει τα έσοδά του. Ωστόσο, το εγχείρημα απαιτεί γενναία χρηματοδότηση και παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου οι διαδικασίες προκήρυξης και διαγωνισμών να προχωρήσουν ταχύτερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Παραπολιτικών», για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου στα τρένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του Ελληνικού Συστήματος Εντοπισμού (HEPOS), το οποίο είχε αναπτύξει στο πλαίσιο της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Το HEPOS, το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, θα επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των τρένων με ακρίβεια έως και πέντε εκατοστά. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί μέσω 300 κεραίων και 98 σταθμών αναφοράς σε όλη τη χώρα, συνδεδεμένων με δορυφορικό ίντερνετ και πομπούς ειδικού τύπου τοποθετημένους στα τρένα. Έτσι, οι επιβάτες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη θέση του τρένου, τόσο μέσω κινητών εφαρμογών όσο και μέσω ανοιχτής πλατφόρμας στο διαδίκτυο.
Το νέο σύστημα δεν θα περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό θέσης, αλλά θα ενισχύσει και τα μέτρα ασφαλείας. Οι συρμοί θα είναι εξοπλισμένοι με κάμερες στην καμπίνα του μηχανοδηγού, ενώ οι πολίτες και οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά την κίνηση του τρένου μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Η εφαρμογή αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
Η ασφάλεια, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά κυρίως την Πολιτεία. Η νέα πλατφόρμα θα είναι χρήσιμη και για το νέο ενιαίο κέντρο ελέγχου του ΟΣΕ, το οποίο θα παρακολουθεί τα τρένα σε όλη τη χώρα και θα διαθέτει τρία επίπεδα συναγερμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα όταν δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή. Επιπλέον, η κυβέρνηση προγραμματίζει προσλήψεις στο πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και του Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Ασφάλειας Σιδηροδρόμων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), καθώς και αξιολόγηση του προσωπικού για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και τη συνεχιζόμενη συντήρηση του δικτύου.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Δε θα καταργηθεί ο δεύτερος μηχανοδηγός καμπίνας
Ο κ. Κυρανάκης, σε συνέντευξή του στον Real FM, αποκάλυψε ότι η πρώτη δοκιμή του HEPOS πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη, ενώ υπογράμμισε ότι με το νέο νομοσχέδιο, πέρα από τη χρήση της τεχνολογίας, θα δοθεί έμφαση και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι με το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση όλων των σιδηροδρομικών οχημάτων, με στόχο την αποτροπή ατυχημάτων. Όσον αφορά το προσωπικό, υπογράμμισε ότι θα γίνονται τακτικές ιατρικές εξετάσεις και αξιολόγηση των υπαλλήλων, ενώ οι υπάλληλοι που διακινδυνεύουν την ασφάλεια λόγω συνεχών λαθών θα απολύονται.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κυρανάκης διευκρίνισε ότι ο δεύτερος μηχανοδηγός καμπίνας δεν θα καταργηθεί, ενώ αντίθετα, θα προσληφθούν νέοι προϊστάμενοι αμαξοστοιχιών και θα τοποθετηθούν κάμερες στην καμπίνα του μηχανοδηγού για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:
Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.
Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τους υφυπουργούς Γιώργο Κώτσηρα και Θάνο Πετραλιά των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναμόρφωση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, β) Μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265.
Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων.
Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου του.