Του Γιάννη Κορωναίου
Έξω… δεν πάμε καλά! Η διαχρονική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραφράζεται επί το αρνητικότερον με τη σημερινή εξωτερική πολιτική της χώρας, καθώς η διπλωματία της υποχωρητικότητας και του κατευνασμού, ακόμη κι αν βαπτίζεται “διπλωματία καλών προθέσεων”, λειτουργεί σε βάρος των πάγιων εθνικών αιτημάτων και χάνονται μεγάλες ευκαιρίες για να ενισχυθούν οι εθνικές θέσεις διεθνώς.
Όπως συνέβη με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που αντί να υιοθετηθεί ο χάρτης της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Χωρικής Σχεδίασης της Κομισιόν (Μaritime Spatial Planning-MSP), στον οποίον αποτυπώνονται η χωρική μας θάλασσα στα 6 νμ., η δυνητική χωρική θάλασσα που δεν έχουμε ανακηρύξει αλλά έχουμε το δικαίωμα, έως τα 12 νμ. και η δυνητική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, επιλέχθηκε να φτιάξουμε και να καταθέσουμε έναν δικό μας πιο … μαζεμένο. Ο Φιντάν προανήγγειλε την κατάθεση του τουρκικού “επιστημονικού” χάρτη στον ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας Ελλάδα και την Κύπρο.
Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως προεκλογικό βατήρα ενόψει των εκλογών της 11ης Μαίου, παρότι επί των ημερών του τα ζητήματα της Αλβανίας με τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα είναι πολλά και ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και αυτό των μειονοτικών συμπατριωτών μας.
“Λειψός” χάρτης για τα ΜΟΕ
«Το 2020 καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός ότι πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας είναι αναληθής . Εμείς πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χ. Φιντάν στη διάρκεια συνάντησης του με τον Νορβηγό ομλόγο του Ε. Μπαρθ Άιντε, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει μονομερή βήματα σε βάρος της κυριαρχίας και των συμφερόντων της. «Θα προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Έχουμε ετοιμάσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μας σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος και θα τον παρουσιάσουμε στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών. Ολοι ήδη γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτή ήταν η απάντηση, εν ολίγοις, στη δημοσιοποίηση του ΘΧΣ προ δεκαημέρου, ο οποίος ωστόσο είναι “λειψός” σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χάρτη της Μaritime Spatial Planning της Κομισιον. Σε μια ακόμα απόφαση υποχωρητικότητας, η ελληνική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον Χάρτη, που σημαίνει οτι σε όποια τουρκική αντίδραση θα δείχναμε την «ευρωπαϊκή βούλα» και θα παραπέμπαμε στην Κομισιόν, χάνοντας μια ακόμα ευκαιρία να κάνουμε ευρωπαϊκό το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων μας, κρατώντας το διμερές.
Στη νέα επιθετική στάση της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ δεν έβγαλε ανακοίνωση. Ίσως γιατί δεν ήθελαν στη Β. Σοφίας να χαλάσει το κλίμα ενόψει της σημερινής συνάντησης των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον πρέσβη Θ. Λαλάκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μποζάι και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.
Με τον Ράμα στις εκλογές του Μαίου;
Η γειτονική Αλβανία μπαίνει στην τελική ευθεία για εκλογές, με τους Σοσιαλιστές του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να είναι φαβορί έναντι του κεντροδεξιού κόμματος του, 80χρονου πλέον, πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου Σαλί Μπερίσα. Με τα όσα έχει κάνει ο Ράμα σε βάρος της χώρας μας, από την υπονόμευση και τελικά ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα, μέχρι τη φυλάκιση Μπελέρη, το πογκρόμ κατά των Βορειοηπειρωτών και την υφαρπαγή των περιουσιών τους, το λογικό θα ήταν η όποια ελληνική κυβέρνηση να είναι απέναντι του. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, όχι απλά δεν είναι απέναντι του αλλά και τον εξυπηρετεί, παρέχοντας του τη δυνατότητα ομιλιών σε κάθε γωνιά της χώρας, όπου διαβιούν και εργάζονται νόμιμα 800.000-900.000 Αλβανοί. Η ομιλία του στο Γαλάτσι πριν έναν χρόνο είχε ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων, όμως το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί για προεκλογικούς σκοπούς επανειλλημένα στην Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη, και δεν έχει ανοίξει μύτη…
Οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι του, το παρακράτος που τον συνεπικούρεί και τα σκάνδαλα που συνοδεύουν τον ίδιο και τους αυλικούς του είναι ψιλά γράμματα για τον Κ. Μητσοτάκη. Έτσι κι αλλιώς, θα μπορούσε να πει κανείς, πως υπάρχει μια… ελαστικότητα στο θέμα της πολιτικής ηθικής και των ηθικών φραγμών γενικότερα… Κι ο Ράμα “ανταμοίβει” τον Έλληνα ομόλογο του επαναφέροντας, για ακόμα μια φορά, ζήτημα για την αναγνωρισμένη με διεθνείς συνθήκες εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου λέγοντας “για μένα το Βόρεια Ήπειρος έχει την ίδια έννοια με το Νότια Αλβανία”.