Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα για τον Πάπα Φραγκίσκο

Πλήθος κόσμου συνεχίζει να συρρέει και την Παρασκευή (25/4) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να αποχαιρετίσει το Πάπα Φραγκίσκο ενώ πάνω πάνω από 100 ξένες αντιπροσωπείες φτάνουν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, η κηδεία του οποίου θα γίνει το Σάββατο (25/4).

Μάλιστα έκτακτο μήνυμα που εστάλη στα κινητά από την ιταλική πολιτική προστασία ενημερώνει ότι η πρόσβαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα κλείσει από τις 18:00 ώρα Ελλάδος. Οι πιστοί θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής μέχρι τις 19:00 το απόγευμα οπότε και θα κλείσουν οι πύλες της Βασιλικής.

 

Μέχρι στιγμής, 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη αποτίσει φόρο τιμής στον Ποντίφικα παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να περιμένουν αρκετή ώρα για να φτάσουν μπροστά από το φέρετρο.

Μάλιστα μετά το σάλο που προέκυψε με τις selfie που έβγαζαν κάποιοι μπροστά από το φέρετρο με τον Πάπα και μετά τις κοινοποιούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οο αξιωματούχοι ζητούν από τους επισκέπτες να μην βγάζουν selfies με τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο καθώς εκτίθεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λέγοντάς τους να βάλουν τα τηλέφωνά τους στην άκρη καθώς περνούν από το φέρετρο.

Ιστορικά, τα πλήθη ήταν τεράστια. Το 1978, περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν τον Παύλο ΣΤ΄. Το 2005, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έφερε περίπου τέσσερα εκατομμύρια πενθούντες στη Ρώμη για την κηδεία του. Αντίθετα, περίπου 50.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την κηδεία του Πάπα Βενέδικτου τον Ιανουάριο του 2023, με περισσότερους από 136.000 ανθρώπους να την παρακολουθούν στο livestream του Βατικανού στο YouTube, καθώς η Εκκλησία πρόσθεσε αυτή την επιλογή για πρόσφατες παπικές κηδείες για όσους δεν θα βρίσκονται στη Ρώμη.

Οι ξένοι ηγέτες που θα δώσουν το «παρών»
Πολλοί είναι οι ξένοι ηγέτες που θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του Πάπα. Μεταξύ αυτών που αναμένονται στην ιταλική πρωτεύουσα είναι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

Τα περισσότερα βλέμματα, ωστόσο, θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεδομένων των προσπαθειών που γίνονται για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 130 επίσημες παρουσίες, συμπεριλαμβανομένων 10 μελών της βασιλικής οικογένειας, 50 αρχηγών κρατών και πολλών πρωθυπουργών, υπουργών και πρέσβεων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κόστος της κηδείας
Ο Πάπας θα ταφεί το Σάββατο (26/4), στην εκκλησία της Santa Maria Maggiore. Η τελετή θα θα πραγματοποιηθεί έξω στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια πομπή προς τη Santa Maria Maggiore μέσα από την καρδιά της Ρώμης, περνώντας από τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Κολοσσαίο.

Το Βατικανό έχει κρατήσει μυστικότητα σχετικά με το συγκεκριμένο κόστος της κηδείας του Φραγκίσκου. Ιστορικά, οι παπικές κηδείες έχουν κοστίσει εκατομμύρια. Το 1978, οι θάνατοι δύο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το επακόλουθο κονκλάβιο κόστισαν στο Βατικανό 20 εκατομμύρια δολάρια ήτοι 17 εκατ. ευρώ το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερα από 101 εκατομμύρια δολάρια – 89 εκατ. ευρώ σήμερα.

Πιο πρόσφατα, η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 2005 και η εκλογή του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, κόστισαν εννιά εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή οκτώ εκατομμύρια ευρώ περίπου. Εκείνη τη χρονιά, η Εκκλησία είχε έσοδα 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων από την εισροή τουριστών στα μουσεία της. Άλλες πηγές εισοδήματος περιλαμβάνουν δωρεές, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και άλλες επενδύσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Βατικανό έχει αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Ο Φραγκίσκος συγκρούστηκε συχνά με τους καρδινάλιους για τα οικονομικά της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων μόλις τριών ημερών πριν από τη νοσηλεία του στα τέλη Φεβρουαρίου. Ηγήθηκε μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων – μερικές από τις οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μισθών για υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Μόλις πέρυσι, η Εκκλησία είχε έλλειμμα προϋπολογισμού 87 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το Βατικανό δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη προϋπολογισμό από το 2022.