Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Μυστικά και σκιές επτά χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι

Νέες αποκαλύψεις για ομαδικό τάφο και μη ταυτοποιημένα θύματα – Καταγγελίες από τους συγγενείς των νεκρών λίγο πριν από την ετυμηγορία του Εφετείου

Επτά χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους και προκάλεσε εγκαύματα σε δεκάδες ακόμη, οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, παραμένουν σκοτεινά σημεία στην υπόθεση, ενώ επαναφέρουν ερωτήματα για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

Όπως αποκάλυψε ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη ομαδικού τάφου στο Κοιμητήριο της Νέας Μάκρης, στον οποίο φέρεται να έχουν ενταφιαστεί μέλη ανθρωπίνων σορών και βιολογικό υλικό που δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ.

«Μετά από αίτημά μας προς τον Δήμο Μαραθώνος, λάβαμε επίσημη απόφαση αντιδημάρχου που ανέφερε την έγκριση ταφής για τμήματα σορών και βιολογικό υλικό συνεπεία της πυρκαγιάς», ανέφερε η Σοφία Χαμηλοθώρη, μέλος του ΔΣ του συλλόγου και συγγενής θύματος.

Η αναζήτηση των σχετικών εγγράφων οδήγησε σε νέα, συγκλονιστικά ευρήματα, ανάμεσά τους:

  • Έγγραφο προς την Εισαγγελία με αίτημα για ταφή μη ταυτοποιημένων σορών και βιολογικού υλικού.

  • Κατάλογο με 18 εγγραφές από το Κοιμητήριο Σχιστού για μη ταυτοποιημένα μέλη.

  • Έκθεση εύρεσης σορών με 16 εγγραφές (συμπεριλαμβανομένων 2 ζωικών και 4 που ανήκουν σε δύο άτομα).

  • Πραγματογνωμοσύνη για αταυτοποίητη σορό άνδρα.

«Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως πιθανόν μιλάμε για τουλάχιστον 14 έως 18 επιπλέον θύματα που δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ», επεσήμανε η κ. Χαμηλοθώρη.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Οι συγγενείς επιμένουν ότι οι ευθύνες είναι βαρύτερες και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή 12 κατηγορουμένων για αμέλεια, αλλά τοποθέτησε στο κάδρο των ευθυνών και πολιτικά πρόσωπα που είχαν απαλλαγεί πρωτοδίκως: την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και τον πρώην δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Οι συγγενείς των θυμάτων περιέγραψαν με συγκίνηση το μακροχρόνιο ψυχολογικό και θεσμικό Γολγοθά που ακολούθησε την τραγωδία. Κατήγγειλαν ότι βίωσαν παραπληροφόρηση, συγκάλυψη και προσπάθειες μετακύλισης ευθυνών – αισθάνθηκαν ότι μετατράπηκαν από θύματα σε θύτες.

«Ζούμε έναν παραλογισμό. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το δεδικασμένο, τότε κανείς δεν θα φέρει ευθύνη για το αν καιγόμαστε, πνιγόμαστε ή σκοτωνόμαστε», τόνισαν.

* με πληροφορίες από τα Parapolitika.gr