Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Αναστολή παραλαβών Boeing από την Κίνα: Το εμπόριο ΗΠΑ–Κίνας σε τεντωμένο σχοινί

 

Σε νέα φάση περνά ο κινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News, το Πεκίνο ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να παραλαμβάνουν νέα αεροσκάφη της Boeing. Παράλληλα, φέρεται να έδωσε εντολή για διακοπή των παραγγελιών εξοπλισμού και ανταλλακτικών από αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Το νέο αυτό πλήγμα στην Boeing έρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένων δυσκολιών για τον αμερικανικό κολοσσό, που έχει ήδη υποστεί σοβαρές οικονομικές ζημιές. Το 2024, η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες ύψους 11,83 δισ. δολαρίων — τις μεγαλύτερες από την πανδημική χρονιά του 2020. Από το 2019, μετά τα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα με τα αεροσκάφη τύπου Max, η Boeing έχει συσσωρεύσει συνολικές ζημιές άνω των 35 δισ. δολαρίων.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου οξύνθηκαν περαιτέρω μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς έως και 145% σε κινεζικά προϊόντα. Παρότι το Πεκίνο εμφανίζεται συγκρατημένο, η αντίδραση ήταν σαφής.

«Αντί να ανταποδώσουμε με γροθιές, προτιμάμε να απλώνουμε το χέρι», ανέφερε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στον δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται πως συνεχίζουν να σκλήρυνουν τη στάση τους, με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει ότι προϊόντα όπως τα κινεζικά smartphones δεν θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, αλλά θα υπαχθούν σε ειδικό «φορολογικό καθεστώς».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως τα προϊόντα αυτά θα υπόκεινται σε νέους «δασμούς ημιαγωγών», προσθέτοντας πως η ρύθμιση θα προστεθεί σε προγενέστερα μέτρα που είχαν ανασταλεί προσωρινά για 90 ημέρες.

Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι βασικά αγαθά και τεχνολογίες, όπως τα φάρμακα και τα ηλεκτρονικά, θα παράγονται εντός της χώρας.

Την ίδια ώρα, η Κίνα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις, κατονομάζοντας μάλιστα πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το Πεκίνο «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της κυβερνοασφάλειας».