Μήνυμα ότι «Όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο» έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, με απρόβλεπτα, όπως είπε, αποτελέσματα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημαντική απόφαση να χαρακτηριστεί η 9η Φεβρουαρίου Ημέρα Θανάτου του εθνικού μας ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού ως η Διεθνής Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. «Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριε Πρόεδρε. Να ξεκινήσω ευχόμενος σας και πάλι καλή δύναμη. Και καλή επιτυχία στη νέα σας θητεία. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την εκλογή σας, όπως γνωρίζετε και επί της προκατόχου σας, είχαμε θεσμοθετήσει μια μηνιαία συνάντηση για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, την οποία συνήθεια προσδοκώ να καθιερώσουμε και επί δικών σας ημερών» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και αυτή η πρώτη μας συνάντηση, λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών αναταράξεων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα μέχρι σήμερα είναι απρόβλεπτα. Αλλά όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι τουλάχιστον όσον αφορά τις σχέσεις της Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη, καθώς το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολυποίκιλο που μια οποιαδήποτε διαταραχή του θα είχε σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και θα σας έλεγα ότι αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την δημοσιονομική ισορροπία, την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών.
Έχω πει πολλές φορές ότι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ότι θεωρώ ότι οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας. Από την άλλη, οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών. Παρά ταύτα, να ξέρετε ότι παραμένω αισιόδοξος.
Οι ενδείξεις που έχουμε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι όλες θετικές. Είχαμε πολύ θετικά στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι πια μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και ο τουρισμός φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά».