Ανδρέας Βορύλλας : Βουλευτή Β2 Δυτικού τομέα Αθηνών
Οι Προτάσεις για μια Ισχυρή Κεφαλαιαγορά
Το κίνημά μας προτείνει μια σειρά από μέτρα που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Αναλυτικά:
- Οι Ναυτιλιακές Εταιρείες πρέπει να ενθαρρυνθούν και να επενδύουν μέσω της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, με ισχυρά κίνητρα, όπως να απολαμβάνουν τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στη νομοθεσία μας, να δίνονται επιπλέον κίνητρα φορολογικών εκπτώσεων για την επαναπένδυση των κερδών τους σε άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας μας.
Προφανώς το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη Wall Street, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε έστω και ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων από την ναυτιλία, να εισέλθει με διαφόρους τρόπους στην οικονομία μας μέσω της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, 27 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν έναν στόλο από 914 πλοία όλων των τύπων, με συνολική αξία που φτάνει τα 27,54 δις. δολάρια. Πρόκειται για εταιρείες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, οπότε και ένα μικρό μέρος της ρευστότητας τους αν το επενδύσουν μέσω της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, είναι βέβαιο ότι θα την αναβαθμίσει με πολλαπλά οφέλη.
- Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε νέοι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα να εισέλθουν στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Για παράδειγμα, σε όσους διακρατούν τις επενδύσεις τους για περισσότερα από 3 έτη να απολαμβάνουν φορολογική έκπτωση με την υποβολή της φορολογικής τους δηλώσεως.
- Το σχέδιο νόμου δεν αποδίδει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρμοδιότητες, σχετικά τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς επικεντρώνεται σε επιμέρους θέματα λειτουργίας της και λιγότερο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ωστόσο, ενδείκνυται να αποδοθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετική αρμοδιότητα, ώστε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές, να αναπτυχθεί ένα στρατηγικό πλάνο αναπτυξιακής πορείας της κεφαλαιαγοράς σε βάθος πενταετίας.
Με το νομοσχέδιο αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.
Το κίνημα μας θεωρεί ότι η αναμόρφωση του πλαισίου για τις εν λόγω εταιρείες κινείται στην ορθή κατεύθυνση, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται καμιά διάταξη σχετικά με την ελεύθερη διασπορά μετοχών προς τους μικροεπενδυτές.
Στον πίνακα που καταθέτουμε στα πρακτικά της βουλής με την μετοχική σύνθεση των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, προκύπτει οι περισσότερες εταιρείες έχουν ελάχιστη διασπορά κάτω του 20%.
- Προτείνουμε η ελάχιστη ελεύθερη διασπορά να αυξηθεί τουλάχιστον στο 40%, αλλιώς θα συνεχίσει η σημερινή φαιδρή και μοναδική στον κόσμο κατάσταση, όπου υπάρχουν Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία που ελέγχονται κατά 80% και 90% από έναν μέτοχο ή έναν όμιλο μετόχων, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα φορολογικά κίνητρα, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην αγορά και στους μικρούς επενδυτές.
Στη συνέχεια, λαμβάνονται ορισμένα μέτρα σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού 2023/1114 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων, ενώ προχωρά στην υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία.
Με την ψήφιση του νόμου και σύμφωνα με το άρθρο 97, επιχειρήσεις που έχουν την καταστατική τους έδρα στην Ελλάδα παρέχουν υπηρεσίες κρυπτοστοιχείων αδειοδοτούνται ως προς τις δραστηριότητες αυτές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Και εδώ βλέπουμε ακόμα ένα Ελληνικό παράδοξο με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ θα έχουμε επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες κρυπτοστοιχείων, δεν θα έχουμε νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων!
- Το Κίνημά μας κατά την συζήτηση του Κρατικού Προυπολογισμού του 2025 αλλά και ποιο πριν, είχε προτείνει την φορολόγηση της υπεραξίας από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα με συντελεστή 15%.
- Με την διεύρυνση των κριτηρίων ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο βασικός στόχος μας είναι να περιλαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερους οφειλέτες, προφέροντάς τους την δυνατότητα να διαγράψουν σημαντικό μέρος των οφειλών τους και το υπόλοιπο να μπορούν να το εξοφλήσουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
- Το κίνημα μας προτείνει να αυξηθεί δραστικά το ανώτατο όριο μη εξυπηρετούμενων οφειλών (σε τράπεζες ή servicers) από τις 300.000 ευρώ, τουλάχιστον σε 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.