Στο νομοσχέδιο, η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς απαιτεί την εισροή κεφαλαίων από νέους επενδυτές. Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν 16 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι από το εσωτερικό και το εξωτερικό, οι περισσότεροι από τον χώρο της ναυτιλίας, οι οποίοι αθροιστικά διαθέτουν πλούτο 60,6 δισ. δολαρίων.
Δυστυχώς το ναυτιλιακό κεφάλαιο απουσιάζει από την κεφαλαιαγορά μας, για εμάς αυτό αποτελεί μια πρόκληση, δηλαδή πως θα πείσουμε τους εφοπλιστές μας να επενδύσουν στην χώρα τους!
Θα πρέπει το κράτος μας να μετατραπεί σε έναν ασφαλή λιμένα επενδύσεων, όπου θα υπάρχει σταθερή φορολογική νομοθεσία, δικαιοσύνη που θα λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά και ένα κράτος που δεν θα εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα ανάλογα με τα μικροπολιτικά συμφέροντα.
Θα ήθελα να αναφερθώ στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου πριν λίγες μέρες ενέκρινε 47 στρατηγικά έργα για την εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση σπάνιων γαιών και πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες και να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού.
Ένα ελληνικό έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Επιτροπής. Υποβλήθηκε από την εταιρεία Metlen και αφορά την εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γάλλιου.
Το Κίνημα μας διαβλέποντας τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην εξορυκτική βιομηχανία κρίσιμων μετάλλων, είχε αναφερθεί στο Κοινοβούλιο επί του θέματος κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025. Τότε υποστηρίξαμε πως ο τομέας της εξόρυξης και της παραγωγής κρίσιμων μετάλλων μπορεί να απογειώσει την οικονομία μας. Το Γάλλιο, το Γερμάνιο και το Αντιμόνιο είναι οι τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει δυναμικά στον αγώνα της επάρκειας και της στρατηγικής αυτονομίας, ενώ από ότι φαίνεται υπάρχουν και άλλα εξ ίσου κρίσιμα μέταλλα, για τα οποία ακόμα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για την αξιοποίησή τους.
Πέραν των μεγάλων ωφελειών για την οικονομία μας, οι επενδύσεις στην εξορυκτική βιομηχανία, θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου με νέους πληθυσμούς, θα αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες και μάλιστα με καλούς μισθούς, οπότε θα αναστραφεί και η εγκατάλειψη της επαρχίας.
Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το κράτος μας, θα πρέπει να εξετάσουμε τις διεθνείς πρακτικές για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων εξόρυξης. Προφανώς η αξία των δικαιωμάτων εξόρυξης για σπάνια μέταλλα, θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια, οπότε είναι κάτι που το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να το εξετάσει με την δέουσα προσοχή.
Ωστόσο για να αποδώσουν τέτοιου μεγάλου μεγέθους επενδύσεις, θα πρέπει η χώρα μας να αποδείξει ότι διαθέτει φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, σταθερό φορολογικό δίκαιο και αμερόληπτη δικαιοσύνη.
Η σύγκρουση που βλέπουμε να εξελίσσεται αυτές τις μέρες με γνωστό εφοπλιστή, είναι αποτέλεσμα της διαπλοκής πολιτικών με επιχειρηματίες που εδώ και δεκαετίες ζημιώνουν το κράτος μας αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Το κράτος μας οφείλει να δημιουργήσει διαύλους προς τους εφοπλιστές μας, αρκετοί από αυτούς συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ώστε να μπορούν να επενδύσουν στην χώρα μας, χωρίς να στοχοποιούνται από πολιτικούς και άλλα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα δεν εφαρμόζει τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απαιτήσεις της εταιρίας «Αττικός Ήλιος» (Grand Resort Lagonnisi) από το Δημόσιο, που μαζί με τους τόκους ξεπερνούν πλέον τα 900 εκατ. ευρώ, με βάση διαιτητικές αποφάσεις, λόγω της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι στην εταιρία και έχουν τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο.