Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

ΔΝΤ: Πρόοδος, αλλά και περιθώρια βελτίωσης για τις ελληνικές τράπεζες

 

Πρόοδο, αλλά και περιθώρια βελτίωσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βλέπει ισχυρή ανάπτυξη, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,1%, σταδιακή υποχώρηση του δημοσίου χρέους και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, στον τραπεζικό τομέα, το Ταμείο επισημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια περιορίστηκαν στο 3%, οι ισολογισμοί έχουν ενισχυθεί και τα κέρδη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται η σημασία τα αυξημένα κέρδη να κατευθυνθούν σε κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα απορρόφησης μελλοντικών κραδασμών.

Αν και το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν παραλείπει να επισημάνει τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. Στις επισημάνσεις του το ΔΝΤ εστιάζει σε τρεις προβληματικές περιοχές, και συγκεκριμένα στην έλλειψη χρηματοδότησης για τις νέες και παραγωγικές επιχειρήσεις, στην παραμονή του ιδιωτικού χρέους στους διαχειριστές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη και εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων παρά την ουσιαστική βελτίωση των εργαλείων που υπάρχουν.

Τι λέει το ΔΝΤ για την έλλειψη χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις

Όπως παρατηρεί η έκθεση του ΔΝΤ, οι νέες επιχειρήσεις δεν έχουν επεκταθεί αρκετά γρήγορα ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητα της συνολικής οικονομίας. Γενικά, οι νέες επιχειρήσεις είναι πιο παραγωγικές από τις παλαιότερες. Η μέση παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που είναι κάτω των 5 ετών σε πολλούς τομείς είναι κατά 10%-20% υψηλότερη από εκείνη των επιχειρήσεων με ηλικία μεγαλύτερη των 15 ετών.

Ωστόσο, η αργή ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων οφείλεται κατά ένα μέρος στην έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης. Όπως αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο, η αναστροφή της τάσης μείωσης της μόχλευσης των τραπεζών δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε πιο αποδοτική κατανομή πόρων, θέτοντας ως παράδειγμα την απώλεια παραγωγικότητας στην Ισπανία λόγω κακής κατανομής κεφαλαίων.

Το ιδιωτικό χρέος στους διαχειριστές

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Ηρακλής, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από το 40% το 2019 στο 3% το 2024 (EBA, 2024), αυτό σήμανε τη μεταφορά τους από τον ισολογισμό των τραπεζών στους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων, με το χρέος στα χέρια των διαχειριστών να ανέρχεται σε περίπου 70 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, αντιστοιχώντας στο 30% του ΑΕΠ.

Και την ίδια ώρα, η πρόοδος στην εφαρμογή του νέου πλαίσιου αφερεγγυότητας εμποδίζεται από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, κάτι που έχει με τη σειρά του αρνητικές επιπτώσεις στη μείωση του χρέους, αλλά πιθανώς και στις ιδιωτικές επενδύσεις και την παραγωγικότητα.