Μια εκδήλωση με πολλά μηνύματα κια πολλούς αποδέκτες πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Κεντρικό πρόσωπο ο οικοδεσπότης Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας , ο οποίος με χαρά φανταζόμαστε είδε τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή κια Αντώνη Σαμαρά , τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και πολλούς βουλευτές της ΝΔ να προσέρχονται στα αποκαλυπτήρια της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το γεγονός οτι ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή δείχνει οτι η επόμενη μέρα για την ΝΔ μάλλον ξεκίνησε. Το γεγονός επίσης οτι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές παραβρέθηκαν δείχνει πιθανότατα οτι μέσα στην ΚΟ της ΝΔ ήδη πολλοί σκέφτονται το αύριο και ρίχνουν γέφυρες σε αυτό. Η εκδήλωση αυτή από πολλούς αναλυτές αποκωδικοποιείται ως εναρκτήριο λάκτισμα ενός άτυπου εσωκομματικού αγώνα για την επόμενη μέρα στη ΝΔ. Πλέον το πολιτικό παιχνίδι της διάδοχης κατάστασης όταν προκύψει , αρχίζει να σχηματοποιείται και οι παρουσίες , αλλά κια οι απουσίες από την εκδήλωση αυτή έχουν σίγουρα τη σημασία τους.
Το μνημείο
Το μνημείο ανεγέρθηκε προς τιμήν των 121.692 πεσόντων των Εθνικών Αγώνων της Ελλάδος. Πρόκειται για έργο του γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσου, ενώ για πρώτη φορά ένα έργο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαθίσταται σε στρατιωτικό χώρο.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι πρώτοι που πλησίασαν τον Νίκο Δένδια και φωτογραφήθηκαν μαζί του, ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Λίγοι υπουργοί παραβρέθηκαν, ωστόσο εκεί ήταν πολλοί βουλευτές, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Μεταξύ των υπουργών που είχαν προσκληθεί, αλλά δεν πήγαν, ήταν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και ο πρώην αρχηγός ΓΓΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, η απουσία του οποίου σχολιάστηκε σε πηγαδάκια.
Αντίθετα, το «παρών» έδωσαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Επίσης, στο Πεντάγωνο παραβρέθηκε πλήθος υφυπουργών.
Στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε καμία αναφορά στις βωμολοχίες από σπουδαστές της Σχολής Υπαξιωματικών του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου.
Αντίθετα, αναφέρθηκε στο μνημείο, για το οποίο ανέφερε ότι «έχει μια επιπλέον μοναδικότητα. Συνδέει, για πρώτη φορά, τις Ένοπλες Δυνάμεις με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Αγκαλιάζουν έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις για πρώτη φορά μια μοντέρνα αντίληψη μνημειακής έκφρασης. Ενσωματώνουν στη μακρά παράδοσή τους, τη σύγχρονη τέχνη και τις εκφραστικές της δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η Κιβωτός Εθνικής Μνήμης «θα ενταχθεί, ως κεντρικό σημείο αναφοράς σε μια συνολική αναμόρφωση του συγκροτήματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», καθώς και ότι «ενδεικνύει πώς η θυσία οδηγεί τις ψυχές από το έδαφος της Ελλάδας στον ουρανό της Πατρίδας μας. Φιλοδοξεί να συνιστά το διαχρονικό προσκλητήριο τους, ως διαρκώς παρόντων και ζώντων στην εθνική μνήμη. Διότι είναι διαχρονικά παρών και διαχρονικά ζων όποιος πότισε με το αίμα του το δέντρο της ελληνικής ελευθερίας».
Εικόνες από την τελετή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI