Υψηλοί τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση για Καμμένο, Γιανουσάκη και
Noor One
  Δευτέρα, 25 Σεπ 2017      15:22      0

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση για Καμμένο, Γιανουσάκη και Noor One

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, και ειδικότερα για τις επαφές του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσεως ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσοντας το πολιτικό σκεπτικό του αιτήματος επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας: «Μιλάμε για υπέρβαση αρμοδιότητας και παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, για κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης για εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων», πρόσθεσε: «Ζητάμε να ελεγχθούν πρακτικές επικίνδυνες και να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η κυβερνητική εξουσία προτιμά την συσκότιση από την διερεύνηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηχανισμό δημιουργίας face news και για προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης. «Εμείς είμαστε κοντά στη Δικαιοσύνη με το να είμαστε μακριά της», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρσέθεσε ότι οι παρεμβάσεις στν Δικαιοσύνη δείχνει την αγωνία να παραμείνουν στην εξουσία. «Τραυματίζετε το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτός θα είναι ένας ακόμη λόγος που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι σκληρή μαζί σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι «εμείς θέλουμε να εξεταστεί σε βάθος η παρέμβαση του κ. Καμμένου και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Νωρίτερα τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων:  

ΝΔ

«Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώτος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια επί της προτάσεως της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε εκκρεμή δικαστική απόφαση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (σ.σ. τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου και πρόσθεσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο, στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση, ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Καμμένος, αν ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο πρωθυπουργός και ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων λειτουργών.

ΔΗΣΥ

Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους, από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση, υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου. Σκηνικό που, όπως είπε, στήθηκε, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για τη διάπραξη αδικημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης.

«Πόσο άλλο η παρακμή αυτού του καθεστώτος και η υπονόμευση των θεσμών, θα δείχνουν ότι η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει γίνει καθημερινή πρακτική; Αυτές οι μέθοδοι, είναι μέθοδοι παρακράτους. Πάντως δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα, όταν εισαγγελείς μπαίνουν σχεδόν κρυφά σε φυλακές, τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους, αλλά τις υιοθετεί ως κύρια πρακτική για να συγκαλύψει τις αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της» σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και τόνισε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει με το να λάμψει η αλήθεια, αλλά στόχος ήταν να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε, επίσης, ότι αν και ο ανακριτικός υπάλληλος Π. Χριστοφορίδης είχε ενεργό και κυρίαρχη ανάμιξη, δεν ενοχλήθηκε από τους πολιτικούς και ιεραρχικούς προϊσταμένους του, για να συμπεράνει ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν τελικά πολλά ναυάγια.

Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να απαντηθεί και τι έπραξε ο πρωθυπουργός για να αποτρέψει αυτή την παραδικαστική σκευωρία και να προστατεύσει τη δικαιοσύνη. «Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όσο και αν πιέζει τους βουλευτές να κλείσουν τα μάτια στην κάλπη, τώρα ξέρουν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε απλά έναν εταίρο με αντιθεσμικές συμπεριφορές, επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους και όταν χρειάζεται να τον καλύπτει με πλήρη συνείδηση αυτού που κάνει» συμπλήρωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου.

ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος της ΝΔ είναι να πλήξει τον υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο, αδιαφορώντας για το αν η πρότασή της βοηθάει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη ή όχι, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως της ΝΔ σχτικά με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε εκκρεμή δικαστική απόφαση.

«Έτσι διακινδυνεύει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, διότι η υπόθεση αφορά περισσότερους από 2 τόνους ηρωίνης, προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός. Διακινδυνεύει την ουσία της υπόθεσης επειδή ένα τηλεφώνημα δεν είναι comme il faut, όπως πρέπει» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας: «Το να συζητηθεί σήμερα εδώ «ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, με ποιον τρόπο και τι είπε», σημαίνει ότι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται με μια μυστικότητα για να είναι αποτελεσματικές, θα έρθουν στη δημοσιότητα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».

Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία προβλέπει ότι προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιλογείται ακόμη και έγκλημα, πόσο μάλλον ένα τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι εγκληματικό» και κατέληξε: «Η αντιπολίτευση τείνει να καταλογίζει στους άλλους τα δικά της ελαττώματα. Καταλογίζει στους άλλους το κυνήγι της καρέκλας. Προσπαθεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για εξουσιομανία τη στιγμή που η ίδια προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει την κυβέρνηση δυναμιτίζει τη διερεύνηση μια πολύ σημαντικής υπόθεσης, φέρνοντάς της στη Βουλή» και έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μόνο για κομματικό όφελος.

ΚΚΕ

Να απαντηθούν καθαρά τα ερωτήματα που γεννώνται για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τις «περίεργες πρακτικές του», ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση για το «Noor 1», ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο και ψηφίζει θετικά στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Το σκεπτικό της τοποθέτησης του ΚΚΕ, εξήγησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ιωάννης Δελής, «χωρίς την παραμικρή ψευδαίσθηση, λόγω της προηγούμενης πείρας, για τον πραγματικό ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών, χωρίς να συμφωνούμε με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ και, θέλοντας να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, το ΚΚΕ ψηφίζει θετικά για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής».

Όπως είπε ο κ. Δελλής, δεν υπάρχει ούτε μία Εξεταστική που ενώ ξεκίνησε με εκκωφαντικό θόρυβο και τις γνωστές δηλώσεις για το μαχαίρι που δήθεν θα φτάσει στο κόκαλο, που να μην καταλήξει να σβήσει τελικά μέσα στην ελάχιστη δημοσιότητα και τη σιωπή.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση «παράξενες επαναλαμβανόμενες επαφές του υπουργού Άμυνας, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους και σίγουρα δεν βοηθούν αυτή τη δικαστική διερεύνηση».

«Τα ερωτήματα για τον υπουργό Άμυνας είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν καθαρά, ενώ η πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας που στήνεται γύρω από τις περίεργες πρακτικές του κυβερνητικού εταίρου στην πραγματικότητα είναι ομολογία ότι και αυτή η κυβέρνηση παίρνει κανονικά μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες και, παρά τα μεγάλα της λόγια ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν έχει σκοπό να πάει πιο βαθιά από τις προηγούμενες», τόνισε ο κ. Δελλής.

ΑΝΕΛ

Τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύει πασιφανώς» η πρόταση της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα να μην συμπράξουν σε αυτό και να καταψηφίσουν.

«Εξηγήστε πού επικεντρώνετε την κατηγορία κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ; Μέχρι σήμερα, λέτε να γίνει Εξεταστική για να δούμε πώς εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος στην υπόθεση του «Νοοr 1″, δεν λέτε όμως τι προσπαθείτε να προσπορίσετε από αυτή. Δηλαδή πού εμπλέκεται; Δεν το λέτε ευθαρσώς γιατί φοβάστε, γιατί δεν έχετε στοιχεία να του προσδώσετε ποινικά κολάσιμες πράξεις» είπε ο κ. Κατσίκης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο ότι σεβάστηκε το δικαίωμα ενός ανθρώπου, ευρισκόμενου ακόμη και υπό αυτό το καθεστώς ειδικής σχέσης με την Πολιτεία να επικοινωνεί με όποιον εκείνος επιθυμεί, για σας είναι θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με ληβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραϊσουν την «άθλια εικόνα» τους και κατέληξε: «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δώσει πολιτική απάντηση.

ΠΟΤΑΜΙ

«Στην περίπτωση του κ. Καμμένου, η διάκριση των εξουσιών έχει γίνει λάστιχο» ανέφερε στη συζήτηση της εξεταστικής ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Αμυράς. «Το θέμα είναι αν έπρεπε να έχει ο κ. Καμμένος διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά; Φανταστείτε να έχει κάνει τη συνομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Φανταστείτε να έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και να συνομιλούσε με έναν ισοβίτη;» είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε κρατικούς λειτουργούς για να διεκδικήσει τη δικαίωσή του, ακόμα και αν πρόκειται για έναν καταδικασθέντα για ένα από τα επαχθέστερα εγκλήματα, αλλά αυτό που διακρίνει τη δημοκρατία από τον απολυταρχισμό είναι οι κανόνες».

Ο Γιώργος Αμυράς παρατήρησε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής, διότι η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη, δεν έπραξε όμως το ίδιο με την εξεταστική για την Υγεία, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε και την άποψη του συνταγματολόγου Στ. Τσακυράκη, ότι τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη τις απαγορεύει η συνταγματική διάταξη για τη διάκριση των εξουσιών και ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να απέχει οποιασδήποτε επαφής με πρόσωπο που είναι φυλακισμένο ή απλά κατηγορούμενος.

«Όσο ανεχόμαστε νταραβέρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, τόσο πιο απροστάτευτοι αισθάνονται οι πολίτες» είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς υπουργός δεν γίνεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν ισοβίτη.

Ο κ. Αμυράς κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν «ναι» στην εξεταστική ώστε να έρθουν όλα στο φως και να μην μένουν στο ημίφως. Παράλληλα, απευθύνθηκε στον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντάς του ότι δεν θα χρειάζεται να τρέχει στα βροχερά Λονδίνα για να παίζει ρουλέτα, διότι η κυβέρνηση με απόφασή της άνοιξε το δρόμο για να υπάρξουν καζίνα σε όλη τη χώρα, χωρίς περιορισμό.

ΣΧΟΛΙΑ