Υπό κατάρρευση οι αγροτικές εξαγωγές
  Πέμπτη, 10 Ιούλ 2014      01:05      0

Υπό κατάρρευση οι αγροτικές εξαγωγές

Οι αγρότες βλέπουν τα φρούτα τους να στοκάρονται στις αποθήκες και να παραμένουν στα αζήτητα τόσο από την εγχώρια όσο κι από τη διεθνή αγορά...

ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ

Σε ένα διαχρονικά ελλειμματικό θεσμικά περιβάλλον, με το κράτος να λάμπει διά της απουσίας του και λαβωμένοι από την προηγούμενη χρονιά ροδακινοπαραγωγοί, που έφερε τεράστιες απώλειες στις σοδειές λόγω των καιρικών συνθηκών, οι φετινές συγκυρίες της ουκρανορωσικής κρίσης, της ισοτιμίας του ευρώ με το ρούβλι, της υπερπαραγωγής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και της συνεπαγόμενης κατρακύλας των τιμών του προϊόντος έχουν κυριολεκτικά δώσει τη χαριστική βολή στον μέσο Έλληνα παραγωγό.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες, είναι ίσως η πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, που κινδυνεύουν να βρεθούν όχι μόνο χωρίς εισόδημα ικανό να συντηρήσει την οικογένειά τους τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και χωρίς το ίδιο το εργαλείο της δουλειάς τους, την αγροτική γη, την οποία θα υποχρεωθούν να εκποιήσουν για να επιβιώσουν.

Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες μέρες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων και των εκπροσώπων των παραγωγών δίνουν και παίρνουν προς αναζήτηση λύσης, αν και, όπως λέει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, «αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι μη διεξοδικές και άνευ αποτελέσματος. Είναι συναντήσεις δημοσίων σχέσεων και καθόλου ουσιαστικές. Ανταλλάσουμε απόψεις, λέμε την πίκρα μας, ίσως και κάποια δεδομένα και στοιχεία, αλλά δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα».

«Ο Ρώσος καταναλωτής, που είναι και ο κύριος πελάτης μας, έχει υποχρεωθεί να μειώσει την κατανάλωση των αγαθών από την ΕΕ λόγω της ισοτιμίας, καθώς πέρσι το 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 35 ρούβλια, ενώ φέτος έχει εκτιναχθεί στα 48», υποστηρίζει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης, προσθέτοντας επιπλέον ότι «τα ρωσικά φορτηγά δεν μπορούν να περάσουν μέσα από την Ουκρανία εξαιτίας της μεταξύ τους σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν έναν κύκλο επιπλέον 1.500 χιλιομέτρων από τη Λευκορωσία, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς». 

Για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ροδακινοπαραγωγής έχει ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και επίκειται επίσκεψη επιτελείου του κόμματος στην περιοχή, πιθανώς και με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, μέσα στον Ιούλιο. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα των παραγωγών στην Ημαθία, στην Πέλλα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη πτώση στις τιμές, κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει στις μονοκαλλιέργειες σε δύσκολες συγκυρίες, και είναι χρέος όλων να σταθούμε δίπλα στους πληττόμενους παραγωγούς», λέει ο βουλευτής και υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

Περισσότερα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν την Πέμπτη 10 Ιουλίου

 

ΣΧΟΛΙΑ