Υπηρεσία Ασύλου: Ασκήθηκαν πιέσεις για να κατέβει το επίπεδο
προστασίας
  Δευτέρα, 4 Απρ 2016      16:15      0

Υπηρεσία Ασύλου: Ασκήθηκαν πιέσεις για να κατέβει το επίπεδο προστασίας

"Ο νόμος για τις νέες διαδικασίες ασύλου δεν κατεβάζει το επίπεδο προστασίας στον χαμηλότερο κοινό ευρωπαϊκό παρονομαστή παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Ελλάδα να το κάνει", δήλωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου...

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ η κ. Σταυροπούλου, τόνισε ότι με τον νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή: Διπλασιάζεται το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, αυτονομείται πλήρως την Αρχή Προσφυγών, ενσωματώνεταιη οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου 32/2013, θεσπίζεται διαδικασία αναγνώρισης καθεστώτος για τους ανιθαγενείς, που δεν υπήρχε θεσμοθετημένη μέχρι σήμερα και δίνεται δικαίωμα στην εργασία στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες» και ότι «δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα».

Επίσης, όπως υπογράμμισε, ο νόμος «δεν κατεβάζει το επίπεδο προστασίας στον χαμηλότερο κοινό ευρωπαϊκό παρονομαστή παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Ελλάδα να το κάνει».

Οι 14 ημέρες που θεσπίζονται για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό «είναι το ελάχιστο δυνατό. Σε άλλες χώρες υπάρχουν ακόμα και 48ωρες διαδικασίες» διευκρινίζει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ για τις επικρίσεις ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των προσφύγων σημείωσε: «Θεωρούμε ότι είναι εφικτή μια δίκαιη διαδικασία».

ΣΧΟΛΙΑ