ΥΠΕΞ ΙΡΑΚ: "ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ"
  Παρασκευή, 12 Μάι 2017      22:16      0

ΥΠΕΞ ΙΡΑΚ: "ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ"

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι μίλησε στα "Επίκαιρα" και πιστεύει μετά από τις επαφές που είχε στη χώρα μας  στη «Σύσφιγξη των σχέσεων με Ελλάδα σε εμπόριο, τουρισμό, ανταλλαγή πληροφοριών»...

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ* ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΜΠΑΛΙΟΥΤΑ

 

Με τη φράση «οι εχθροί των πολιτισμών, όπως είναι η τρομοκρατική οργάνωση ISIS, στοχοποιούν τον ίδιο τον άνθρωπο, τις γυναίκες, τα παιδιά, οτιδήποτε συμβολίζει την ανθρωπότητα, τη συμβίωση, την αγάπη», ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Δρ. Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τη συμμετοχή δέκα χωρών. Η πρόσκληση που απευθύνθηκε στο Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία με πολιτισμό 7.000 ετών, υπό τις παρούσες συνθήκες, έχει ασφαλώς το ξεχωριστό νόημά της. Το Ιράκ, άλλωστε, λίκνο ενός σπουδαίου αρχαίου πολιτισμού, βιώνει σήμερα, μεταξύ πολλών άλλων, την καταστροφική μανία της σύγχρονης βαρβαρότητας κατά των πολιτιστικών μνημείων. Έχει επομένως τον ιδιαίτερο συμβολισμό της η εκπροσώπησή του σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του Φόρουμ, ο Δρ. Αλ Τζααφάρι ευχήθηκε η συνάντηση να αποκτήσει τακτικό χαρακτήρα, προτείνοντας επίσης να φιλοξενηθεί και στη χώρα του, και τόνισε: «Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αγάπης, της εμπιστοσύνης, της κατανόησης. Πρέπει να προωθήσουμε την κουλτούρα της αρμονίας και της σύγκλισης. Πολλοί διανοούμενοι στη σύγχρονη εποχή νόμιζαν ότι θα εκδηλωθεί μια σύγκρουση πολιτισμών, αλλά, αντιθέτως, εμείς προωθούμε την κουλτούρα της προσέγγισης των πολιτισμών. Προωθούμε την αρμονία, επιβεβαιώνοντας ότι ενθαρρύνουμε την πολιτισμική πολυμορφία και τη μετατρέπουμε σε συναισθηματικό πλούτο προκειμένου να μπορούσε να αντιμετωπίσουμε τα δεινά που ταλανίζουν τον κόσμο. Ο διάλογος είναι ένα από τα κύρια σημεία αυτής της προσπάθειας και έχει διαχρονική αξία». Υποστηρίζοντας δε ότι «αυτή η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας που έχει ως επίκεντρο τον διάλογο των πολιτισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος ότι «έχουν υπερβεί κάθε όριο και έχουν στοχοποιήσει τα ίδια τα μνημεία του πολιτισμού καταστρέφοντάς τα».

Τα «Επίκαιρα» είχαν την τύχη να εξασφαλίσουν συνέντευξη του Δρ. Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, που μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόλεμο ακόμη Ιράκ. Άλλωστε, στο πλαίσιο της υποστήριξης των ιρακινών δυνάμεων στη μάχη τους ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα διοργάνωσε την επιτυχημένη έκθεση φωτογραφίας «Η μάχη του Ιράκ για την ανθρωπότητα και την ειρήνη» (Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ. Καρύδης») με σπάνια ντοκουμέντα, την οποία επισκέφθηκε, μάλιστα, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ. Ο ίδιος μας περιγράφει ακόμα τις αρχές που πρέπει, κατά τη Βαγδάτη, να αποτελέσουν τη βάση για μια ειρηνική λύση στο Ιράκ και τη Συρία, για τη στάση των χωρών της ευρύτερης περιοχής, για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

 

Η καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αποτελεί προτεραιότητα για το Ιράκ. Πώς εξελίσσεται η μάχη στη Μοσούλη;

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μάχη της Μοσούλης. Όπως γνωρίζετε, μετά την απελευθέρωση ολόκληρου του αριστερού τμήματος της πόλης, σειρά έχει το βόρειο τμήμα της δεξιάς πλευράς της, ενώ, παρά τα όποια εμπόδια, υπάρχει πρόοδος και όσον αφορά στην ανακατάληψη της παλιάς πόλης, ιδιαίτερα στην περιοχή του τζαμιού Αλ Νόρι. Επίσης, η ανοικοδόμηση της ιστορικής πόλης Αλ Χαντέρ αποτελεί μια επιπλέον στρατηγική νίκη. Η γραμμή ανεφοδιασμού της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσα στη Μοσούλη έχει αποκοπεί και οι επιχειρήσεις προχωρούν σταδιακά με συχνές νίκες επί του εδάφους.

 

Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε σχέση με την πρόσφατη εκλογή του προέδρου Τραμπ;

Ο πρόεδρος Τραμπ αντικατοπτρίζει την επιλογή των Αμερικανών πολιτών. Οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την επιλογή και να συνεργαστούμε προς το κοινό μας συμφέρον. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν έναν πολύ σημαντικό πόλο στον διεθνή χάρτη και έχουμε συνυπογράψει το Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας, που καταδεικνύει ένα προχωρημένο επίπεδο διμερών σχέσεων. Είναι αλήθεια ότι κάποιες χώρες στην ευρύτερη περιοχή θα χτίσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα συμφέροντα και την ατζέντα τους. Εμάς στο Ιράκ μάς ενδιαφέρει να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ, κυρίως στο πλαίσιο του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας.

 

Ποιες αρχές θα πρέπει, σύμφωνα με την κυβέρνησή σας, να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία;

Εξαρχής ζητήσαμε να βρεθεί μια ειρηνική λύση για τη Συρία, τονίζοντας ότι είμαστε κατά της στρατιωτικής επέμβασης. Ξεκαθαρίσαμε ότι η επιλογή του συριακού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, εγκαθιδρύοντας μια δημοκρατική και πλουραλιστική πολιτική διαδικασία στη χώρα. Όμως αυτό που συνέβη στο συριακό έδαφος στρέφεται σε βάρος του συριακού λαού. Ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων της Συρίας είναι η βάση, και αυτός ο διάλογος πρέπει να υποστηριχτεί σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την επίλυση διενέξεων, χωρίς όμως να ξεχνάμε την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατιωτικές ενέργειες εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, όπως το ISIS ή η Αλ Νούσρα.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιες χώρες στην περιοχή όχι μόνο δεν έχουν συνεισφέρει στις προσπάθειες διαλόγου στη Συρία, αλλά, αντίθετα, έχουμε δει ακόμα και τη στρατιωτική ενίσχυση ένοπλων ομάδων στη Συρία. Πιστεύουμε ότι αυτό οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασης. Σήμερα, λοιπόν, εκείνοι που δεν μερίμνησαν για τα συμφέροντα του συριακού λαού καλούνται να ενισχύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες εντός της Συρίας.

 

Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιράκ;

Έχουμε διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, τις οποίες ευελπιστούμε να ενδυναμώσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω, με έμφαση στο εμπόριο, ανοίγοντας ταυτόχρονα ορίζοντες και για τους τομείς του τουρισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είχαμε μια σειρά επισήμων συναντήσεων που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών μας.

 

Βλέπετε πράγματι αλλαγή στην πολιτική χωρών που αρχικά υποστήριξαν το ISIS στη Συρία και το Ιράκ, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, ή εκτιμάτε ότι οι στόχοι τους παραμένουν αναλλοίωτοι και απλώς χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξή τους;

Πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί αλλαγή όσον αφορά στην πολιτική κάποιων χωρών στην περιοχή. Διακρίνουμε υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης και των προσπαθειών της για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και κατανόηση της πολιτικής πραγματικότητας στη Βαγδάτη. Παρά το γεγονός ότι αυτή η κατανόηση καθυστέρησε, είναι πλέον αντιληπτή απ’ όλους, κάτι που οπωσδήποτε αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και την πολιτική αρμονία ανάμεσα στις χώρες που την απαρτίζουν. Κάθε χώρα οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντά της, αλλά πάντοτε μέσα στο πνεύμα της διεθνούς ειρηνικής συνεργασίας και της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων χωρών.

 

Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

Αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας στον κόσμο

 

Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum / AC Forum, γνωστό και ως GC10) συνεκλήθη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 24 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, κατόπιν πρωτοβουλίας των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε παρέστη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους.

Η πρώτη αυτή διάσκεψη εκπροσώπων εμβληματικών αρχαίων πολιτισμών, ένα σημαντικό διεθνές γεγονός, εντάσσεται στη λεγόμενη ήπια διπλωματία και στο πλαίσιό της είχαν την ευκαιρία να παρακαθίσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Εξωτερικών δέκα χωρών από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Αίγυπτος, Βολιβία, Ελλάδα, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Κίνα, Μεξικό και Περού αναζήτησαν από κοινού τρόπους ώστε η πολιτιστική κληρονομία τους να τεθεί πάνω σε μια κοινή βάση και να αναδειχτούν οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες των αρχαίων πολιτισμών, παράλληλα με οποιασδήποτε άλλης μορφής συνεργασία έχουν (οικονομική, γεωστρατηγική, γεωπολιτική κ.λπ.).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον κόσμο, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν τη σπουδαιότερη πολιτιστική κληρονομία.

Στη διακήρυξη του Φόρουμ αποφασίστηκε:

  • Να ενθαρρυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας σε όλους τους συναφείς τομείς.
  • Να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και να διαβουλεύονται για τη διαμόρφωση συντονισμένων θέσεων σε περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα μείζονος σημασίας ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO.
  • Να εξετάσουν τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για την ενδυνάμωση του GC10 ως προς τη βελτιστοποίηση της χρήσης του πολιτισμού ως αποτελεσματικού εργαλείου για τη σύγχρονη διπλωματία.
  • Να συνεργαστούν με τον κατάλληλο τρόπο και σε συντονισμό με την UNESCO προκειμένου να διασφαλίσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Τέλος, τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν στη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ανά έτος. Η προεδρία της ετήσιας Υπουργικής Διάσκεψης θα ασκείται εκ περιτροπής μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, με επόμενο σταθμό τη Βολιβία το 2018. Το Περού δήλωσε έτοιμο για να φιλοξενήσει το GC10 του 2020 και το Ιράκ εκείνο του 2021.

 

*Διορθώθηκε επί το ορθότερον:

http://www.epikaira.gr/var/uploads/tinymce/62-64.pdf

ΣΧΟΛΙΑ