Χώρους φιλοξενίας προσφύγων αναζητεί στη Θεσσαλονίκη ο Δ. Βίτσας
  Τρίτη, 5 Απρ 2016      11:37      0

Χώρους φιλοξενίας προσφύγων αναζητεί στη Θεσσαλονίκη ο Δ. Βίτσας

Τρεις χώρους στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας...

Ο πρώτος ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θέρμης, έχει υποδειχθεί από τον δήμο και βρίσκεται στην περιοχή Τσαΐρια, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ, έκτασης 500 στρεμμάτων. Τον κ. Βίτσα συνόδευσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τους λόγους που προσφέρεται ο χώρος για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας.

Οι άλλοι δύο χώροι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θερμαϊκού και είναι το παλιό κάμπινγκ της Επανομής και οι κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, επίσης στην Επανομή.

Στη διάρκεια την επίσκεψης ήταν παρών ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι το κάμπινγκ αποτελεί προέκταση του υδροβιότοπου της περιοχής, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για να χρησιμοποιηθεί απαιτείται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης. Για τις κατασκηνώσεις του απόδημου Ελληνισμού επεσήμανε ότι ο χώρος προορίζεται για να φιλοξενήσει Ελληνόπουλα που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχει συναφθεί σχετική συμφωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη για την ανακατασκευή του.

Για την έκταση Τσαΐρια, που γειτνιάζει με τον δήμο Θερμαϊκού, ο κ. Μαυρομάτης εξέφρασε επίσης την αντίρρησή του, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.

Ωστόσο, είπε στον αναπληρωτή υπουργό ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι οι δήμοι να επωμιστούν την ευθύνη της φιλοξενίας προσφύγων και προς την κατεύθυνση αυτή γνωστοποίησε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με μεσίτες για να ενημερώσουν πολίτες για τις διαδικασίες μίσθωσης χώρων για την εγκατάσταση προσφύγων.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά των τριών αυτών χώρων και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στην αξιοποίηση τους.

Πάνω από 52.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Συνολικά 52.352 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ειδικότερα, βάσει της καταμέτρησης που έγινε σήμερα στις 8.00 π.μ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.984 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητα εξ αυτών να βρίσκονται στη Λέσβο (3.149). Οι νέες αφίξεις έως τις 7.30 ανέρχονταν σε 225.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.506 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.761 καταλύουν στο λιμάνι του Πειραιά.
 
Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.542 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 28.980, με την πλειονότητα (11.280 άτομα) να παραμένει στην Ειδομένη.
ΣΧΟΛΙΑ