Χίος: Πρόσφυγες και μετανάστες έριξαν φράχτη και διέφυγαν από το
hot spot
  Παρασκευή, 1 Απρ 2016      16:22      0

Χίος: Πρόσφυγες και μετανάστες έριξαν φράχτη και διέφυγαν από το hot spot

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν από το hot spot της Χίου στην περιορχή του Χαλκείος αφού έριξαν τον φράχτη και κατέληξαν στο λιμάνι...

Στο λιμάνι της Χίου, ελπίζοντας να επιβιβαστούν σε πλοίο για τον Πειραιά, κατέφυγαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εγκατέλειψαν το hot spot.

Στο σύνολο τους - οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά - έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.

Σύμφωνα με τις Αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.

Τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στη Χίο, έρχονται σε συνέχεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων λόγω των οποίων μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hot spot βρέθηκαν εκτός με εντολή της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές. Χθες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το hot spot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Σήμερα το μεσημέρι περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hot spot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο δήμο Χίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητώντας το κλείσιμο της δομής. Όπως επισημαίνουν, συναίνεσαν στη δημιουργία του κέντρου όχι ως φυλακή αλλά ως χώρο καταγραφής. Το ίδιο, σύμφωνα με το δήμαρχο Χίου Mανόλη Βουρνού, κάνει και ο δήμος του νησιού που με εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλει τη σύμβαση παραχώρησης.

Μάλιστα ο δήμος συγκαλεί σήμερα στις 18.00 το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση των Τοπικών Κοινοτήτων των Καμποχώρων, όπου λειτουργεί το hot spot.

 
 
 
ΣΧΟΛΙΑ