Βρυξέλλες: Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα – Τη Δευτέρα στην Αθήνα
οι Θεσμοί
  Τετάρτη, 18 Οκτ 2017      15:58      0

Βρυξέλλες: Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα – Τη Δευτέρα στην Αθήνα οι Θεσμοί

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ενώ τη Δευτέρα φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών. Το βασικότερο όλων είναι ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ενώ δεν εκφράζεται αντίρρηση και ως προς την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος.

 

Περί τις 100 δράσεις – προαπαιτούμενα που πρέπει να εκτελεστούν πριν το τέλος του Δεκέμβρη του 2017 ο κύριος όγκος τους έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά τώρα θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή τους. Οι Βρυξέλλες ξέρουν ότι αυτό είναι πάντα το αδύνατο σημείο της Ελλάδας, αλλά εκτιμούν ότι δεν είναι τα πλέον δύσκολα πολιτικά.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά των στόχων του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στη βάση των πολιτικών που έχουν ήδη αναληφθεί η Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% και να παραμείνει εντός τροχιάς στη συνέχεια.

Το ΔΝΤ μιλάει για 2,2% και ο λόγος έχει να κάνει για τι Βρυξέλλες, μόνο με τον τρόπο και τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι Βρυξέλλες δεν συζητούν νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές, αλλά εξετάζουν την εξέλιξη των μεγεθών και των επιμέρους δαπανών και εσόδων. Αν τα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν τότε αυτό θα είναι το βέλτιστο.

Ο στόχος του 1,7% του ΑΕΠ καλύπτεται άνετα για το 2017, αλλά τώρα οι ελεγκτές πρέπει να δουν αν ο στόχος του 3,5% το 2018 καλύπτεται και αυτός. Υπάρχουν αλλού υπεραποδόσεις και αλλού υπο-αποδόσεις, αλλά χρειάζεται καλή ανάλυση για να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει.

Οι επικεφαλής των Θεσμών φθάνουν τη Δευτέρα και ολοκληρώνουν τις πρώτες συναντήσεις τους την Παρασκευή. Θα φύγουν και θα επιστρέψουν στα τέλη του Νοέμβρη, αν υπάρχει πρόοδος και η κυβέρνηση θα πρέπει μετά να υλοποιήσει τη συμφωνία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ως το τέλος του έτους, η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί, λόγω της διαδικασίας μέσα στον Ιανουάριο.

Επιπλέον το πρόγραμμα προβλέπει ότι κανονικά θα έπρεπε να εκταμιευθούν 18,9 δις (από 27 δις μη χρησιμοποιημένων κεφαλαίων) προς την Ελλάδα.  Το μεγαλύτερο μέρος θα συνδεθεί με την 3η αξιολόγηση.

Σε σχέση με την δόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα ως το τέλος του Οκτώβρη οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει τα στοιχεία που απαιτούν, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη. Υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι αυτό θα μπορούσε και να γίνει. Ο στόχος βεβαίως είναι σχετικά φιλόδοξος, διότι το ποσό των ληξιπρόθεσμων έπρεπε να εκκαθαριστεί και από ίδια κεφάλαια της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ