Βουλή: Μπούμερανγκ η ερώτηση Ντόρας στον Κοτζιά
  Πέμπτη, 1 Μάρ 2018      13:13      0

Βουλή: Μπούμερανγκ η ερώτηση Ντόρας στον Κοτζιά

Για μια ακόμη φορά κατάφερε να εκτεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη στην αντιπαράθεση που επιχείρησε με τον Νίκο Κοτζιά στη Βουλή.

 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης που η ίδια είχε υποβάλλει στον υπουργό Εξωτερικών, φάνηκε η πρωτόγνωρη άγνοιά της γύρω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τις συνομιλίες για τη διευθέτηση μιας σειράς χρόνιων προβλημάτων, ενώ η βουλευτής της ΝΔ έκανε και την πρωτοφανή δήλωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο «λειτουργεί με τρόπο υποδεέστερο από το αλβανικό», προκαλώντας την αυστηρή αντίδραση του Νίκου Κοτζιά που την κάλεσε να ανακαλέσει.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί ερωτήσεως σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγουν Αθήνα και Τίρανα, για τη διευθέτηση, μεταξύ των άλλων, των διαφορών για τις θαλάσσιες ζώνες (και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – ΑΟΖ) των δυο χωρών, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Μπακογιάννη:

1. Απέφυγε εντέχνως να τοποθετηθεί γιατί τρεις παλιότερες κυβερνήσεις δεν είχαν καταθέσει την προηγούμενη συμφωνία που είχαν υπογράψει η Ελλάδα και η Αλβανία, το 2009, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να κυρωθεί. Ενας ακόμα παράγων που συνέβαλε στο να μετατραπεί η συμφωνία του 2009 σε συμφωνία – φάντασμα. Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι η συμφωνία που υπέγραψε τον Απρίλιο του 2009 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Εξωτερικών την κ.Ντόρα Μπακογιάννη, δεν κατετέθη στη Βουλή επί πέντε μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε έγιναν οι βουλευτικές εκλογές. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι και η μετέπειτα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν την κατέθεσε, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να διαμαρτύρεται τον Ιανουάριο του 2010 (!), δηλαδή δέκα μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κ.Μπακογιάννη στη Βουλή γιατί η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου δεν την κατέθετε. Κατόπιν, ούτε και η κυβέρνηση Σαμαρά την κατέθεσε.

2. Αγνοούσε ότι το 2014, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ (Σαμαρά) ξεκίνησε και πάλι τις συνομιλίες με τα Τίρανα, και μάλιστα με αναρμόδιο παράγοντα σε αυτούς τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Πάντως, η κ.Μπακογιάννη κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014. Ως γνωστόν, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό κρατάει σε απόσταση την κ.Μπακογιάννη από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, και την έχει τοποθετήσει τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης. Γεγονός που, ως έναν βαθμό «δικαιολογεί» την έλλειψη πληροφόρησής της για τα εθνικά. Από τη μεριά του, πάντως, ο κ.Ν.Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η κ.Μπακογιάννη επανέκαμψε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

3.Τήρησε σιγή ιχθύος για συμφωνίες που είχαν γίνει το 1977 με την Αλβανία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας, διόλου προνομιακές για την Ελλάδα. Το ίδιο εσιώπησε για το γεγονός ότι, όταν μετά το 2009, η Αλβανία κατέθεσε χάρτες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα στον ΟΗΕ, η Ελλάδα ούτε καν τους αμφισβήτησε, και πολύ περισσότερο διόλου παρενέβη στον ΟΗΕ.

4. Παρ’ ότι υπερασπίστηκε την –αναμφισβήτητα καλή για την Ελλάδα- συμφωνία, απέφυγε να τοποθετηθεί στο γεγονός ότι πλέον αυτή η συμφωνία είναι φάντασμα, στην πραγματικότητα ανύπαρκτη – «νεκρό γράμμα», ενώ ουδεμία εναλλακτική πρόταση για την απεμπλοκή της υπέβαλε.

5. Αν και επαναλάμβανε συνεχώς τους γνωστούς ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί «μυστικής διπλωματίας» της κυβέρνησης, καθώς και ότι δεν ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν «αδιάβαστη» ακόμα και για το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών (από κοινού, μάλιστα, με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου) θα ενημερώσουν την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Να σημειωθεί πως η ΝΔ δεν έχει υποβάλλει αίτημα για σύγκληση της συγκεριμένης Επιτροπής για τα ελληνοαλβανικά. Από τη μεριά του, ο κ.Κοτζιάς της επεσήμανε το ατόπημα να ομιλεί περί «μυστικής διπλωματίας», όταν ειδικά στις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, μετέχουν 10 υπηρεσιακοί παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και εμπειρογνώμονές του.

6. Προέβη στην απίστευτη σύγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου με το αλβανικό, και, μόνο αφού ο κ.Κοτζιάς της επεσήμανε το ολίσθημά της, η ίδια πήρε πίσω τη δήλωσή της.

 
ΣΧΟΛΙΑ