Βουλγαρία: Οχυρώνεται για να μην περνούν μετανάστες
  Πέμπτη, 3 Μάρ 2016      11:31      0

Βουλγαρία: Οχυρώνεται για να μην περνούν μετανάστες

Είχε προηγηθεί απόφαση του βουλγαρικού κοινοβούλιου που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα...

Καθώς η ΠΓΔΜ ουσιαστικά έκλεισε το συνοριακό πέρασμα από την Ελλάδα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, η Βουλγαρία αρχίζει και φοβάται πως οι πρόσφυγες θα ψάξουν να βρουν άλλους τρόπους να φθάσουν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ένας από αυτούς είναι η διέλευση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δρόμο που μέχρι στιγμής δεν επέλεγαν οι μετανάστες.

Έτσι η Βουλγαρία προχωράει στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορά της με την Ελλάδα και τη FYROM, προκειμένου να αξιολογηθεί η ετοιμότητα της χώρας στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μποϊκο Μπορίσοφ, οι ασκήσεις θα γίνουν από κοινού με την αστυνομία και «στόχος είναι να καθησυχαστούν οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στα σύνορα ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Είχε προηγηθεί απόφαση του βουλγαρικού κοινοβούλιου που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα προς συνδρομή της συνοριοφυλακής για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών. Αξιωματικοί του στρατού, πάντως, προσφέρουν ήδη επικουρικά «λογιστική υποστήριξη» στις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα με την Τουρκία, σε τμήμα των οποίων η Σόφια έχει υψώσει ήδη μεταλλικό φράχτη.

ΣΧΟΛΙΑ