Βόμβες στη Συρία με θέμα την Άγκυρα
  Παρασκευή, 9 Οκτ 2015      00:47      0

Βόμβες στη Συρία με θέμα την Άγκυρα

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η Τουρκία, καθώς το παιχνίδι που επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να παίξει στη Συρία όχι μόνο «δεν βγαίνει», αλλά οδηγεί στα αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΛΑ

 

Σήμερα έχει βρεθεί με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, με τουλάχιστον άλλα τρία εκατομμύρια να περιμένουν στα σύνορά της, με το Κουρδικό να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την κυβέρνησή της αποδυναμωμένη και με τη Ρωσία να δημιουργεί de facto κατάσταση, η οποία ισοδυναμεί με εφιάλτη για την Άγκυρα. Συγχρόνως, με τη ρωσική επέμβαση ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει πιθανότητες να διασωθεί, οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους η γείτων κατήγγειλε ως τρομοκράτες, αναβαθμίζονται, ενώ μπαίνει δυναμικά στο τερέν της Συρίας και το Ιράν.

Η Τουρκία αρχικά περίμενε να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι ισλαμικές ομάδες που δρούσαν στη Συρία ως παρακλάδια της Αλ Κάιντα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οι τζιχαντιστές – άλλωστε, ποτέ δεν απαντήθηκαν πειστικά οι καταγγελίες περί υπόγειας στήριξης των ισλαμιστών από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η κρίση στη Συρία όμως ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και για την Τουρκία, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη πρόκληση ασφαλείας στα σύνορά της, ενώ οι σχέσεις της με τη Ρωσία, που, παρά τα προβλήματα, ήταν στην καλύτερη φάση των τελευταίων δεκαετιών, έχουν οδηγηθεί σε σοβαρή κρίση, ώστε αρκεί ένα τυχαίο γεγονός για να εκτραπούν σε θερμή αντιπαράθεση...

Η επιλογή της Μόσχας να παρέμβει την τελευταία στιγμή, ώστε να κρατήσει ζωντανό το καθεστώς Άσαντ και να έχει έτσι κι η ίδια λόγο στη διαμόρφωση του τοπίου στη Μέση Ανατολή, ανέτρεψε τα μέχρι τώρα δεδομένα. Και η Τουρκία βλέπει να ακυρώνεται στην πράξη ο πρώτος στόχος που είχε θέσει, η επιβολή, δηλαδή, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (No Fly Zone/NFZ) στη Βόρεια Συρία. Είναι προφανές ότι όσο παραμένουν σε συριακό έδαφος και επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Λαττάκειας ρωσικά μαχητικά δεν μπορεί να επιβληθεί τέτοια ζώνη χωρίς νομιμοποιητική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι όμως που απαιτεί την έγκριση κι από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, στη Λαττάκεια σταθμεύει αεροπορική δύναμη τεσσάρων SU-30, δώδεκα SU-25 και εφτά ελικοπτέρων MI-24. Τα SU-30 είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα αεροσκάφη, ευέλικτα, σχεδιασμένα για την κατάρριψη αεροσκαφών και η αποστολή τους στη Συρία προκαλεί πονοκέφαλο στις νατοϊκές δυνάμεις. Όμως ακόμη μεγαλύτερο φόβο προκαλεί η παρουσία στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Λαττάκεια του καταδρομικού «Moskva», το οποίο είναι εξοπλισμένο και με εξήντα τέσσερις πυραύλους S-300 – ο μεγαλύτερος εφιάλτης των μη φιλικών αεροσκαφών. Με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων και δυνατότητα κατάρριψης ακόμη και εξελιγμένων αεροσκαφών τύπου Stealth, οι S-300 καθιστούν ευάλωτα τα συμμαχικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στην Ιορδανία, ενώ το βεληνεκές τους καλύπτει ακόμη και τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Η Τουρκία με την NFZ επεδίωκε όχι απλώς την εξουδετέρωση της ήδη αποδυναμωμένης Πολεμικής Αεροπορίας του Άσαντ· κυρίως ήθελε να επιβληθεί η ζώνη αυτή προκειμένου να πλήξει τους Κούρδους του PYD και να τους απομονώσει από τις δυνάμεις του PKK. Για τη Δύση και τους Αμερικανούς το ISIS είναι η κύρια απειλή ασφαλείας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και στην παρούσα φάση οι Κούρδοι του PYD είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη στο έδαφος στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι της Συρίας όμως επωφελούνται κι από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν και να προωθήσουν τις θέσεις τους εις βάρος των τζιχαντιστών και των ισλαμικών ομάδων. Για την Άγκυρα όμως ο πρώτος στόχος είναι η εξουδετέρωση των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό εξοπλίζονται και στηρίζονται από το PKK. Και, φυσικά, παραμένει ο άλλος μεγάλος στόχος της, η ανατροπή του Άσαντ. Σε αυτό το περίπλοκο και σκοτεινό παιχνίδι δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η ενεργός εμπλοκή και των χωρών του Κόλπου, που πρωτίστως επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ και το κλείσιμο του δρόμου για προσχώρηση του σιιτικού Ιράν στην καρδιά του αραβικού (και σουνιτικού) κόσμου.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 09 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ