Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει πακέτο Μοσκοβισί»
  Πέμπτη, 16 Φεβ 2017      16:29      0

Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει πακέτο Μοσκοβισί»

Εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση («briefing») των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Έχει επίσης υπερκαλύψει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα, με βάση τους ίδιους τους αριθμούς, η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας.

Η θέση της κυβέρνησης έγινε χθες απολύτως κατανοητή και από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος:

 • επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας.
 • Ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση.
 • Και μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί, δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ’ όψιν των ελληνικών Αρχών.

Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης «πακέτου Μοσκοβισί», δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθημερινά, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Kλειδί για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας.

Συγκεκριμένα:

 

 • Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως σήμερα και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συναφώς η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κυρίου Τόμσεν, ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.
 • Περιμένουμε όμως και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος των Πρωτογενών Πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, τη συμφωνία που θα σηματοδοτήσει:

 • την εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία
 • την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών
 • και την οριστική έξοδο από την κρίση

 

Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη, χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία. Ο στόχος μας, επομένως, εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

 

Σε ό,τι αφορά, ειδικά, την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι προφανή από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη, τα εξής:

 

Πρώτον. Αν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας, αλλά θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα, όπως έχει πει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης.

 

Δεύτερον. Τόσο από το ταξίδι στο Βερολίνο, παραμονή των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, από όπου ο κος Μητσοτάκης έλαβε σαφώς τη θέση των δανειστών, όσο και από τη χτεσινή συνάντησή του με τον Μοσκοβισί, όπου για άλλη μια φορά έριξε ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση για καθυστερήσεις, διαφωνώντας ακόμα και με τον επίτροπο, προκύπτει το πασιφανές συμπέρασμα: ο κύριος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ενόψει της πιθανότητας, θετικής για την ελληνική πλευρά, ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

 

Μέχρι χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Σήμερα μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο έχουν την ελπίδα, ότι θα μας κατηγορούν, αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά.

 

Ο ελληνικός λαός όμως, έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματα του.

 

Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

 

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις θέσεις του στον κύριο Σόιμπλε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό λεπτό για να την παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες.

 

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η πρόταση του είναι ταυτόσημη με τις προτάσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές.

 

Όταν δεν περιέχει τίποτα άλλο παρά επιπλέον μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν τολμά να την παρουσιάσει δημόσια.

 

Τον καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να πει με παρρησία τη θέση του:

 

 • Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση;

 

 • Συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος;

 

 • Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;

 

Απλές και σαφείς ερωτήσεις που ακόμη αναμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις εκ μέρους του.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ