«Τύμπανα» πολέμου: Σκληρές απειλές από Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν –
«Μεγάλη ανησυχία» από τη Γερμανία
  Τετάρτη, 9 Αυγ 2017      19:41      0

«Τύμπανα» πολέμου: Σκληρές απειλές από Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν – «Μεγάλη ανησυχία» από τη Γερμανία

Tο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Βορειοκορεάτες και τους Αμερικανούς να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά «την κλιμάκωση στις δηλώσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πιονγκγιάνγκ, που αλληλοαπειλήθηκαν με στρατιωτικά αντίποινα...

«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ.

«Καλούμε συνεπώς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε απειλές πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των στρατιωτικών φιλοδοξιών της, υποσχόμενος «πυρ και οργή» ενώ ενώ η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σηματοδοτούν μια σαφή κλιμάκωση στη ρητορική της Ουάσινγκτον έναντι των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά, εξαιτίας των οποίων επιβλήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Πιονγκγιάνγκ μια έβδομη πτυχή κυρώσεων του ΟΗΕ.

Το Γκουάμ βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ με έκταση 549 τ.χλμ. και πληθυσμό 159.914 ενώ πρόκειται για πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου.

Μάλιστα ο κυβερνήτης του Γκουάμ σε έκτακτο διάγγελμά του προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του, μετά τις απειλές από την Βόρεια Κορέα πως το νησί μπορεί να αποτελέσει στόχο των πυρηνικών της χώρας.

Ο Έντι Κάλβο μίλησε επί δύο λεπτά στους συμπατριώτες του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, τονίζοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Λευκό Οίκο. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ