Τσίπρας μαινόμενος για προσφυγικό και φοροδιαφυγή
  Σάββατο, 20 Φεβ 2016      17:34      0

Τσίπρας μαινόμενος για προσφυγικό και φοροδιαφυγή

Τί είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για το Παράλληλο Πρόγραμμα για τα κλειστά σύνορα και τις... "κλειστές" λίστες επί ΝΔ...

Με ιδιαιτέρως σκληρά λόγια για τους «ανεύθυνους γραφειοκράτες, που κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» στη Βουλή.

«Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν θα πρέπει πρώτα να σκεφτούν», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας. «Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί επειδή το θέλουν κάποιοι ακραίοι ξενοφοβικοί και ακραίοι στην Ευρώπη. Εκείνοι θα απομονωθούν» είπε.

«Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κλειστά σύνορα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα της συνθήκης του Σένγκεν έληξε χθες».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές στο Αιγαίο.

Είχε προηγηθεί η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κρίσης στη Συρία με την εμπλοκή ακόμα περισσότερων μερών και την άνοδο ενός ακραίου θρησκευτικού εξτρεμισμού.

«Και όλα αυτά τη στιγμή που η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 παραμένει» τόνισε.

«Αδύναμη και διαιρεμένη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Από τη μία η αίσθηση ότι για κάποιους υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν και για κάποιους άλλους α λα καρτ τήρηση των υποχρεώσεων» συνέχισε.

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο κ . Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.

«Κρατάμε τις κόκκινες γραμμές»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε στον πυρήνα δύο παράλληλων κρίσεων (οικονομικής και προσφυγικής) και ανέλαβε δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις με τις δυνάμεις της.

Κοινή αναγνώριση -τόνισε- είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα και αυτό δεν βρέθηκε κανείς να το αντικρούσει.

«Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας και την κοινωνία όρθια», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις βολές του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση «καθυστέρησε απελπιστικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα και να τηρήσει τις συμφωνίες που συμφώνησε με την ΕΕ», ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιεί «τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι που μας κουνούν το δάχτυλο».

Αυτή τη στιγμή, επισήμανε, «είμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλά θα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές και τη χώρα όρθια».

 

Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

Κόντρα για τη φοροδιαφυγή

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λίστα Μπόργιανς και με αφορμή την υπόθεση αυτή κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όταν κυβερνούσε κράτησε στα συρτάρια λίστες με φοροφυγάδες.

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες»

«Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη, δεν την κρατήσαμε στα συρτάρια μας και ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να αφήνουν τις λίστες σε αυτούς που μας τις έδιναν».

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε, δε, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα προσπαθήσει να τη φέρει σε πέρας.

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, των σκανδάλων, το μεγάλο θέμα της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε αυτόν τον τόπο», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ