Τσίπρας για Υγεία: Προανήγγειλε εξεταστική για τα σκάνδαλα στην
Υγεία
  Παρασκευή, 17 Μάρ 2017      10:28      0

Τσίπρας για Υγεία: Προανήγγειλε εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

“Παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, για το θέμα της Υγείας...

Αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ - την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των "μεταρρυθμίσεων" οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα - στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ” είπε ο πρωθυπουργός.

“Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ”.

Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών” επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται”.

Σε ότι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη την πενταετία 2010-2014, ενώ από όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί, ήδη, άλλες 1.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 3.200 θέσεις εκ των οι 2.350 μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες Υγείας.

 

Δευτερολογία με εξεταστική

Με προαναγγελία για εξεταστική προκειμένου όπως είπε να έρθουν στο φώς όλα τα σκάνδαλα για την υγεία έκλεισε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, και τα χαμόγελα όχι στα τηλεπαράθυρα και κάποιοι θα χάσουν τα γελάκια τους» πρόσθεσε.

«Να μη μείνει τίποτα στη σκιά, αυτή ήταν η δέσμευσή μας» κατέληξε για το θέμα. 

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στη ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Οικονόμου που είπε ότι θα καταργηθούν οι παράνομες προσλήψεις. Οταν δε αντέδρασε από τα έδρανα ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Τσίπρας απάντησε «κ. Γεωργιάδη δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ. Μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό. Η Βουλή έχει κανόνες».

«Ναι» από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων για τη σύσταση Εξεταστικής

«Ναι» δηλώνουν στην πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής περί την Υγεία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων.

Από τη Συμπαράταξη, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της συμφωνεί, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση με καμία επιχείρηση σκανδαλολογίας δεν μπορεί να καλύψει τη διάλυση που έχει φέρει στο σύστημα Υγείας και θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη, ιδίως για το ΚΕΛΠΝΟ και τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015».

«Ο κ. Τσίπρας με τα ψέματα και τις "αυτ-απάτες" του βλάπτει σοβαρά την υγεία» καταλήγει στη γραπτή δήλωσή της η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Η ερώτηση Λεβέντη

Ο κ. Λεβέντης στην ερώτησή του κάνει λόγο για «ασαφείς αλλαγές» που γίνονται στο τομέα της υγείας καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων:

- Αν οι ανασφάλιστοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

- Αν οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν ελεύθερα ή δεσμεύονται με πίνακα φαρμάκων.

- Πόσοι από τους αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν.

- Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσο καιρό χρειάζεται να είναι στη λίστα αναμονής ο ασθενής.

- Αν θα γίνουν προσλήψεις ιατρών που διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία με περιορισμένες ώρες απασχόλησης, για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμα, ο κ. Λεβέντης σημειώνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διαμαρτύρονται για τα μακροχρόνια χρέη του κράτους και των ασφαλιστικών οργανισμών εις βάρος τους, ενώ προτείνει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει τόσο το ύψος των χρεών του δημοσίου όσο και τη δυνατότητα κουρέματος και συμψηφισμού τους με χρέη που έχουν προς την εφορία και τις τράπεζες.

Τέλος, αναφέρεται και στα θεραπευτήρια ειδικής αγωγής καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το καθεστώς πληρωμής τους.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ