Τσίπρας για Κυπριακό: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για λύση»
  Τρίτη, 10 Ιαν 2017      15:28      0

Τσίπρας για Κυπριακό: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για λύση»

Δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο:

«Ήρθα, σήμερα, να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την ενημέρωση όλων των Πολιτικών Αρχηγών, για την στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται από χθες στην Γενεύη της Ελβετίας.

Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις, θα έλεγα, της ελληνικής πλευράς αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, δηλαδή λύση που σε τελική ανάλυση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει το φόβο από τον κυπριακό λαό.

«Ισχυρή εθνική κι ευρωπαϊκή γραμμή»

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι, πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.

Διότι αυτά τα επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε, κ. Πρωθυπουργέ, στη Γενεύη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε».

ΣΧΟΛΙΑ