Τσίπρας εφ' όλης της ύλης- Τι είπε για προσφυγικό, αξιολόγηση,
Ψυχάρη και Βαρουφάκη (video)
  Τρίτη, 1 Μάρ 2016      11:07      0

Τσίπρας εφ' όλης της ύλης- Τι είπε για προσφυγικό, αξιολόγηση, Ψυχάρη και Βαρουφάκη (video)

Σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στον Ενικό και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως το προσφυγικό, την πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν, τον Σταύρο Ψυχάρη, την αδειοδότηση των καναλιών, τους αγρότες κ.α...

"Ανοιχτή η επιλογή του βέτο"

Mε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό. Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ενόψει μάλιστα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και η συζήτηση δεν θα είναι άσπρο μαύρο, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. «Εγώ επιδιώκω την καλύτερη δυνατή απόφαση και για την πετύχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι συνθήκες» πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι χθες δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο προσφυγικό. Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν συναινέσει για τη στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος των αρχηγών θα γίνει για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Την Πέμπτη, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση που θα κατατεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφερόμενος στη γνωστή υπόθεση με το ταξίδι στο Ιράν και τη θέση της περί αποστρατικοποιημένων νησιών, ενώ σημείωσε ότι η κλιμάκωση δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, σημείωσε , μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία, είπε ο κ. Τσίπρας, ούτε με το ΝΑΤΟ θα έχουμε αποτέλεσμα. Ακόμη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προς την Τουρκία, ενώ δήλωσε ότι είναι προς συζήτηση η απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Παρασκευή θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και να σταματήσει η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει μείωση του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης , ενώ αναφέρθηκε και στις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ , που όπως είπε στα κρίσιμα θέματα δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει το βάρος. 

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη, ενώ επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις και έκανε λόγο για τον «ανοιχτό φάκελο του Φαρμακονησίου».

«Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία»

Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο, αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, αν όχι να μας το πει.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι αν η ΕΕ είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.

Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «τη διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ανοησίες Βαρουφάκη

Για ανοησίες Βαρουφάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΟΙΚ σχετικά με το δημοψήφισμα και τη μετέπειτα συμφωνία της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου», δεν δέχομαι λάσπη. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατατεθούν εντός του Μαρτίου, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού, το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Τα σενάρια περί οικουμενικής

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια ανέφερε ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν νομίζω ότι παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και πρόσθεσε ότι του δήλωσε ότι θέλει να έχει αντίπαλο κάποιο που διαφωνεί καθαρά και όπως είπε, του ζήτησα να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα. Του πρότεινα επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει ρήτρα στο σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές. Ακόμη του ζήτησε να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς και να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και να πάμε στην αδειοδότηση των καναλιών. Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό Επικρατείας. Το έκανα είπε ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.

Για υπόθεση Ψυχάρη: «Δεν θα κριθώ από το ποιον συναντώ, αλλά από το τι πράττω»

Η κυβέρνησή μας δεν εκβιάστηκε και δεν χαρίστηκε σε κανένα δήλωσε ο πρωθυπουργός για τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Ψυχάρη. «Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου», ανέφερε. «Δεν θα κριθώ από το ποιον συναντώ, αλλά από το τι πράττω», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να σήκωσε το τηλέφωνο για να ζητήσει χάρη. Σχολιάζοντας την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον ΔΟΛ, ζήτησε από τον Στ. Ψυχάρη «να τα βγάλει όλα στη φόρα, δεν με απασχολεί». «Μεμπτό θα ήταν αν τον είχα ευνοήσει», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει προτάσεις για συναντήσεις τον τελευταίο χρόνο. 

ΣΧΟΛΙΑ