Τσίπρας: 16.000 νέες προσλήψεις το 2019
  Παρασκευή, 9 Νοέ 2018      13:17      0

Τσίπρας: 16.000 νέες προσλήψεις το 2019

Όταν σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται σε επερχόμενες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα –περίπου 16.000 εντός του 2019– και συγχρόνως αφήνει ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής των αναδρομικών και στους συνταξιούχους, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς για εκλογές.

 

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός επέμεινε και χθες στον Alpha ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, αφού προηγουμένως τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κερδίσει το στοίχημα των ευρωεκλογών.

Όμως ο πρωθυπουργόs έβαλε στον τηλεοπτικό αέρα κι ένα ακόμη στοίχημα. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και ότι η κυβέρνησή του, είτε αποχωρήσει ο Π. Καμμένος είτε όχι, δεν θα χάσει τη δεδηλωμένη.

Για τα θέματα που «καίνε», όπως αυτό των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επεξηγηματικός.

Την αφορμή δίνει άλλωστε η δρομολογούμενη αποχώρηση 10.000 κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου στη βάση της πρότασης συμφωνίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

Το 2019

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι 10.000 θέσεις που θα παραμείνουν κενές στο Δημόσιο θα καλυφθούν.

Οι θέσεις θα προκηρυχθούν το 2019 και η κάλυψή τους θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2020, όταν δηλαδή θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο.

Όμως και το 2019 θα γίνουν 8.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα –όσες δηλαδή και οι εκτιμώμενες αποχωρήσεις– καθώς θα ισχύσει η αναλογία 1:1 με βάση την οποία σε κάθε αποχώρηση θα αντιστοιχεί μία πρόσληψη μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Επιπροσθέτως θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί και άλλοι 3.000 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Όμως το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν 18.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Οι θέσεις θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις ακόμη 8.500 δημοσίων υπαλλήλων όπως επίσης και από την πλήρωση των 10.000 θέσεων κληρικών που θα έχουν απεμπλακεί από τη μισθοδοσία του Δημοσίου.

Το κόστος για τις προσλήψεις του 2020 εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν τα σχετικά κονδύλια.

«Μην ανησυχείτε, θα βρούμε πόρους για να κάνουμε προσλήψεις» είπε χαρακτηριστικά.

Συντάξεις

Συγχρόνως αναφέρθηκε στο θέμα των συνταξιούχων και για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τη μάχη «για να μείνουν ανέπαφες οι συντάξεις».

Όμως για πρώτη φορά υπονόησε όταν ρωτήθηκε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι ενδεχομένως μελλοντικά να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτό.

«Αυτή η κυβέρνηση δίνει μάχες και ματώνει για να υπερασπιστεί του αδύναμους» είπε, για να προσθέσει: «Σας διαβεβαιώνω ότι στο μέλλον οποιαδήποτε δυνατότητα θα έχουμε για να διορθώσουμε αδικίες θα το πράξουμε».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, σχολίασε πως «δεν θυσίασα κανέναν» και περιορίστηκε να πει ότι είχε εξαιρετική συμβολή στην αναβάθμιση της χώρας.

 

Πηγή: Έθνος

 

ΣΧΟΛΙΑ