Τσαβούσογλου: Mε διαμοιρασμό φυσικού αερίου έρχεται λύση στο
Κυπριακό
  Τετάρτη, 19 Ιούν 2019      18:28      0

Τσαβούσογλου: Mε διαμοιρασμό φυσικού αερίου έρχεται λύση στο Κυπριακό

Nέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε με  διαμοιρασμό φυσικού αερίου έρχεται λύση στο Κυπριακό, «Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού». 

«Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε»

Με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, και έρχεται η λύση στο Κυπριακό και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «θα μάθουμε να μοιραζόμαστε».

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

«Δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει»

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή”» ‘Οπως είπε, «σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τι θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ‘τδβκ’, την Ελλάδα και την Βρετανία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα». «Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.

Κυπριακή ΑΟΖ: Ξένη εταιρεία «αδειάζει» τον Ερντογάν

Μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τον «Πορθητή» στην ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι ξένες εταιρείες που συνεργάζονται με την Άγκυρα φαίνεται πως «αποσύρονται» ιδιαίτερα μετά και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Λευκωσία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μια ακόμα εταιρεία «παράτησε» τον «Πορθητή» και τους σχεδιασμούς του Ερντογάν που επιθυμεί να πραγματοποιήσει στην περιοχή, με την Άγκυρα να δέχεται ακόμα ένα πλήγμα μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αποχώρησε η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενη παράνομη δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO).

Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες είχε αποχωρήσει και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο, με αποτέλεσμα η TPAO και ο «Πορθητής» να μένουν στην συνέχιση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου με δύο ξένες εταιρείες.

Με πληροφορίες από το cyprustimes.com, «Φιλελεύθερος»

ΣΧΟΛΙΑ